Transmetuar më 03-01-2021, 10:47

Rreth 6,000 vjet më parë, majat alpine midis 3,000 dhe 4,000 metra ishin ndoshta të lira nga akulli: akullnajat e reja mund të jenë formuar pak para kohës në të cilën jetoi Oetzi, njeriu, eshtrat e të cilit u zbuluan në akullnajën Similaun.

Studimi, i botuar në revistën shkencore "Scientific Reports", sugjeron që vetëm majat më të larta Alpine, ato mbi 4,000 metra, kanë mbetur të mbuluara me akull në 11,650 vitet e fundit, domethënë gjatë Holocenit, epokës aktuale gjeologjike.

Kërkimi është nënshkruar nga Universiteti Zviceran i Bernës, Akademia Austriake e Shkencave dhe Universiteti Ca ‘Foscari i Venecias.

Në veçanti, studiuesit analizuan dy bërthama akulli të marra në 3.500 metra mbi nivelin e detit në një akullnajë në Alpet Venoste, në kufirin midis Italisë dhe Austrisë.

Bëhet fjalë vetëm për një sit 12 kilometra larg vendit, në 3,210 metra mbi nivelin e detit, ku u gjet mumja Oetzi, e datuar midis 5.100 dhe 5300 vjet më parë.

Duke përdorur teknikat e takimit me radiokarbon, të njëjtat që përdoren për gjetjet parahistorike, autorët zbuluan se akulli pak mbi themel të thellësisë 11 metra, ishte i vjetër 5.900 vjet.

“Meqenëse ky akull është i pari që formohet pas një periudhe mungese, – shpjegojnë ekspertët, – përcaktimi i moshës maksimale të tij mund të identifikojë periudhat e mëparshme pa akull. Kuptimi i dinamikës së kaluar të akullnajave alpine në lidhje me ndryshimin e klimës, do të ndihmojë për të vlerësuar ritmin e humbjes së akullnajave në të ardhmen në Alpe”, – përfundojnë autorët e studimit. /e.a/noa.al/