Superhëna dhe planetët gjigantë në qiellin e vitit 2021
Transmetuar më 04-01-2021, 16:14

Qielli i vitit 2021 është plot premtime, me një Superhënë dhe një shi me yje që bien në gusht, i cili premton të jetë spektakolar, gjithashtu katër eklipse, dy nga Hëna dhe dy nga Dielli, për fat të keq të gjitha janë të pamundura të shihen.

"Qielli i këtij viti të ri është plot ngjarje, nga superhëna e 26 majit deri në katër hënat e plota të verës", vëren astrofizikanti Gianluca Masi, kreu i Teleskopit Virtual, shkruan Noa duke cituar një publikim të Ansa-s.

Mos harroni Superhënën më 26 maj, e cila premton të jetë mbretëresha e pranverës.

10 qershori do të jetë radha e eklipsit diellor unazor, i dukshëm vetëm nga Rusia, Grenlanda dhe Kanadaja veriore. Në mbrëmjen e 13 korrikut, do të jetë e mundur të vëzhgohet lehtësisht bashkimi i Marsit dhe Venusit, të dy të ndritshëm në qiellin e verës, dhe më 18 korrik atë të Marsit dhe Mërkurit.

E gjithë vera premton një qiell spektakolar, veçanërisht në gusht.

Më 2 gusht Saturni do të jetë shumë i dukshëm, për ta lënë skenën te Jupiteri në mbrëmjen e 20 gushtit, por ngjarja më e pritur është në mes të muajit, me shiun e yjeve.

"Pas vitit të shkëlqyeshëm 2018, Perseidët do të admirohen edhe një herë falë mungesës së plotë të Hënës.

Më 22 gusht do të jetë Hëna e tretë e plotë nga të katër anët që pritet në verë, e quajtur tradicionalisht ‘Hëna Blu’.

Më 29 tetor, Venusi do të shkëlqejë në qiellin e mbrëmjes dhe më 19 nëntor do të jetë radha e një eklipsi të pjesshëm shumë të thellë të Hënës, deri në atë pikë sa të shfaqet pothuajse i plotë.

Për të mbyllur ngjarjet astronomike të vitit 2021 do të jetë eklipsi total i Diellit të 4 Dhjetorit, i dukshëm vetëm nga Afrika, dhe shiu i yjeve që bien në dimër. /k.k/noa.al/