Të dhënat ‘spektakolare’ të Skocisë edhe pas një doze të vetme të vaksinës
Transmetuar më 23-02-2021, 11:27

Fushata masive e vaksinimit në Mbretërinë e Bashkuar kundër koronavirusit SARS-CoV-2, po funksionon mirë.

Një studim i ri paraprak, i kryer nga Public Health England (PHE), agjencia qeveritare e Departamentit të Shëndetit dhe Mirëqenies Sociale, ka theksuar në fakt një kolaps të vërtetë sa i takon pranimeve në spitale në Skoci.

Bazuar në të dhënat, të cilat do të publikohen në ditët e ardhshme, por të komunikuara tashmë nga gazetat kryesore britanike, një rënie e ndjeshme e shtrimeve në spital, u vu re brenda javës së katërt pas administrimit të dozës së parë, me përgatitjen e ‘Pfizer-BioNTech’ dhe me atë të ‘AstraZeneca -Oxford-Irbm’: në rastin e parë, kishte një rënie prej 85 përqind, ndërsa në të dytën, prej 94 përqind.

Gjithashtu, e rëndësishme është ulja e shtrimeve në spital midis moshës 80 vjeç, një nga grupmoshat më të rrezikuara për të zhvilluar komplikime potencialisht fatale të COVID-19, që për këtë arsye përfundojnë në spitale.

Në përgjithësi, epidemiologët vunë re një ulje të përgjithshme prej 81 përqind. Studimi paraprak analizoi të dhënat nga projekti EAVE II (Vlerësimi i Hershëm të epidemiologjisë COVID-19 dhe Efektshmërisë së Vaksinës / anti-virale), të koordinuar nga shkencëtarë nga Instituti ‘Usher’ në Universitetin e Edinburgut (Skoci).

Në mënyrë të veçantë, ata krahasuan statistikat për 1.14 milionë të vaksinuar (midis të martës 8 dhjetor 2020 dhe të hënës 15 shkurt), me ato të një grupi të ngjashëm, por ende jo të vaksinuar.

Rreth tetë mijë njerëz në kampion, përfunduan në spital për COVID-19 në këtë hark kohor, por vetëm 58 prej tyre kishin marrë vaksinën më parë.

“Këto rezultate janë shumë inkurajuese dhe na kanë dhënë arsye të mira për të qenë optimistë për të ardhmen. Tani kemi prova në të gjithë vendin, që vaksinimi siguron mbrojtje kundër shtrimeve në spitalin COVID-19", – tha për "The Guardian", profesor Aziz Sheikh, studiuesi kryesor i studimit të vaksinave në Skoci dhe drejtor i Institutit ‘Usher’.

Ai u bëri jehonë pohimeve nga dr Josie Murray i Shëndetit Publik në Skoci, duke deklaruar se rezultatet e studimit, janë "lajm i ndritshëm", duke konfirmuar se programi i vaksinimit po funksionon.

"Këto zbulime janë të rëndësishme dhe shënojnë zhvendosjen, nga shpresa në prova të forta për përfitimin e vaksinave", – shtoi Dr Jim McMenamin, Drejtori Kombëtar i Urgjencës i Koronavirusit në Shëndetin Publik, Skoci.

“Në të gjithë popullsinë skoceze, rezultatet tregojnë një efekt të rëndësishëm në uljen e rrezikut të shtrimit në spital me një dozë të vetme të vaksinës. Unë inkurajoj cilindo që të vaksinohet ”, – komentoi shkencëtari.

Profesori Chris Robertson, profesor i epidemiologjisë dhe shëndetit publik në Universitetin e Strathclyde, më në fund tha se këto të dhëna paraprake, japin një arsye për të qenë më optimist "në lidhje me kontrollin e pandemisë".

Kujtojmë, që si vaksina ‘AstraZeneca-Oxford-Irbm COVID “AZD1222” (ose ChAdOx1), ashtu edhe tozinameran / BNT162b2 e ‘Pfizer BioNTech’, duhet të administrohen në dy doza, me të dytën disa javë pas së parës.

Sidoqoftë, në Mbretërinë e Bashkuar u vendos që të zgjidhej një strategji tjetër, duke administruar dozën e dytë tre muaj pas së parës.

Rezultatet pozitive të theksuara nga ky studim paraprak, tregojnë se ajo është një strategji potencialisht e vlefshme.

Deri më sot, Mbretëria e Bashkuar ka administruar 18.20 milionë doza të vaksinës COVID dhe synon të mbulojë të gjithë popullatën e rritur deri në korrik.

Rezultatet në Skoci, janë po aq pozitive sa ato në Izrael, ku fushata po përparon më shpejt se në çdo vend tjetër. /e.a/noa.al/

Burimi dhe foto: Fanpage