Teknologjia e lartë/ Del maska, që zbulon dhe vret viruset
Transmetuar më 20-04-2021, 18:56

Distancim social dhe maskat.

Këto janë dy rregullat kryesore për t’u mbrojtur nga Covid dhe falë teknologjive të reja vjen një gjeneratë e re e pajisjeve personale mbrojtëse: maskat do të zgjasin më shumë, ata do të jenë në gjendje të diagnostikojnë nëse përdoruesi është infektuar dhe madje edhe të vrasin virusin. Shkencëtarët e materialeve, kimistët, biologët dhe inxhinierët kanë krijuar prototipa që funksionojnë dhe përfshijnë diagnostifikim, sensorë dhe madje edhe një rrjet bakri që bllokon dhe vret Covid.

The Wall Street Journal foli për të në një artikull të gjatë, të nënshkruar nga Suzanne Oliver, pikërisht mbi propozimet inovative që studiohen:

“Maska evoluon përmes një teknologjie të lartë”.

“Në të ardhmen e afërt, kur udhëtoni me aeroplan, tren ose në një vend të mbushur me njerëz, thjesht vishni një maskë për të sterilizuar ajrin para se ta thithni atë. Disa nga këto maska ​​të reja janë të dizajnuara për profesionistë të kujdesit shëndetësor, ndërsa të tjerët gjithashtu do t’u tregtohen konsumatorëve."Unë jam i emocionuar nga vëmendja që i kushtohet maskave", thotë Christopher Sulmonte, administratori i projektit për njësinë e biokontrollit në “Johns Hopkins Medicine”.

Prototipet e reja "kanë një farë ashpërsie shkencore", thotë ai. "Sapo të shohim se si funksionojnë, ne do të fillojmë zhvillimin e produkteve më të dobishme."

/a.m/NOA.al