Biznesi i kërkon qeverisë greke të bllokojë largimin e Alpha Bank nga Shqipëria
Transmetuar më 04-06-2021, 21:04

Kompanitë greke me veprimtari në Shqipëri po i kërkojnë qeverisë që të pezullojë për dy vjet vendimin e bankës për të shitur filialin e saj për dhe në vijim të nxisë bankat e tjera greke për blerjen e saj

Qindra kompani greke që operojnë në Shqipëri po kërkojnë ndërhyrjen e drejtpërdrejtë të qeverisë grekenpër të ruajtur praninë e një banke greke në Shqipëri, pas vendimit të Alpha Bank për të shitur filialin e saj vendas, raporton noa.al.

Në një letër drejtuar Maximos Palace dhe, në veçanti, drejtorit të zyrës diplomatike të kryeministrit, Ambasadorit Eleni Sourani, Shoqata Greke e Biznesit në Shqipëri, flet për "pasoja shumë të rënda" për kompanitë greke nëse ndodh largimi i Alpha Bank.

Unioni kujton në letrën e tij për Ministrat e Punëve të Jashtme, Financave dhe Zhvillimit, se Alpha Bank është banka e fundit greke në Shqipëri, ku operojnë rreth 460 ndërmarrje të vogla dhe të mesme, të cilat e konsiderojnë si të padëshirueshme që tani e tutje do të duhet t’i drejtohen bankave jogreke për investimet e tyre.

Kompanitë e mëdha greke që operojnë në Shqipëri theksojnë se u duhet një bankë greke për të lëshuar letra garancie për projektet kryesore lokale ose për ato të mundshme në të ardhmen në mbledhjen e fondeve nga programet financuese evropiane.

Unioni pranon se, si një kompani private, Alpha Bank ka të drejtën për të vendosur fondet e saj atje ku e konsideron më fitimprurëse. Megjithatë i bën thirrje qeverisë të ndikojë në administrimin e bankës për të pezulluar për dy vjet vendimin për mbylljen e saj, në mënyrë që t’i jepet kohë për zëvendësimin e saj nga një bankë tjetër greke. Në këtë kuadër propozohet që të kërkohet nga administratat e bankave të tjera greke të marrin në konsideratë blerjen e filialit të Alpha Bank në Shqipëri.

Më herët edhe qeveria greke tha se është thellësisht e shqetësuar pas vendimit të menaxhmentit të Alpha Bank për të proceduar me shitjen e filialit në Shqipëri, pasi çështja konsiderohet veçanërisht e rëndësishme në lidhje me përparësitë e politikës së jashtme të vendit dhe marrëdhëniet ekonomike me Shqipërinë.

Në fakt, tashmë janë bërë kontakte me menaxhmentin e Alpha Bank për këtë çështje si nga ana e udhëheqjes politike të Ministrisë së Punëve të Jashtme, ashtu edhe nga këshilltari financiar i Kryeministrit, Alexis Patelis.

Alpha Bank ka njoftuar se do të vazhdojë me shitjen e filialit në Shqipëri, si dhe në Mbretërinë e Bashkuar, duke mbajtur degët në Rumani dhe Qipro, si pjesë e ristrukturimit të shtrirjes ndërkombëtare.

Siç ka shpjeguar menaxhmenti i bankës, këto vendime merren në bazë të përfitimit ekonomik të aktiviteteve individuale, pasi është zbuluar se aktivitetet e saj në Rumani kanë potencial të konsiderueshëm rritjeje me marzhe të larta përfitimi.

Më herët, Alpha kishte njoftuar në fund të vitit 2020 se kishte përfunduar proceset e transformimit të brendshëm të filialeve të saj në Evropën Juglindore. Megjithatë, në maj ajo doli me vendimin për të ikur edhe nga Shqipëria.

Qarkullimi në Shqipëri i Alpha më 31.12.2020 arriti në 23.452 milio euro me fitime para taksave prej 1.246 milionë euro, ndërsa numri i stafit arriti në 416 persona.

Në raportin e tij mbi situatën ekonomike në vend, Alpha vëren në pasqyrat financiare 2020 se:

Shkalla e ndryshimit të PBB-së në Shqipëri, sipas të dhënave të disponueshme të Autoritetit Statistikor të Shqipërisë (INSTAT), ishte negative në -3.5%, mbi bazë vjetore, ku në tremujorin e tretë të vitit 2020, ishte -10.2%.

Komisioni Evropian (Parashikimi Ekonomik i Vjeshtës 2020) parashikon një recesion prej 6.8%, pasi pandemia Covid-19 pritet të ndikojë negativisht në konsumin privat, investimet dhe turizmin, tek i cili mbështetet shumë ekonomia shqiptare. /noa.al