Transmetuar më 25-12-2021, 18:11

Çfarë tregojnë hulumtimet për shpeshtësinë e marrëdhënieve seksuale  në çiftet e martuara?

Nëse jeni të martuar, por jo plotësisht të kënaqur me jetën tuaj seksuale në këtë fazë, ka kuptim të pyesni veten se cili është numri normal i marrëdhënieve seksuale me partnerin tuaj.

Numri mesatar i herëve në javë që çiftet e martuara bëjnë seks, sipas të dhënave nga 660 persona të martuar nga Anketa e Përgjithshme Sociale 2018, të cilët ndanë detaje rreth shpeshtësisë së marrëdhënieve të tyre seksuale në vitin e kaluar:

• 25% bënin seks një herë në javë

• 16% bënin seks dy deri në tre herë në javë

• 5 % kanë bërë seks katër ose më shumë herë në javë

• 17% kanë bërë seks një herë në muaj

• 19% kanë bërë seks dy deri në tre herë në muaj

• 10% nuk ​​kanë pasur marrëdhënie seksuale në vitin e kaluar

• 7% kanë bërë seks një ose dy herë në vitin e kaluar

 10% nuk ​​kishin kryer marrëdhënie seksuale në 12 muajt e fundit.

Studime të tjera kanë dalë me shifra të ngjashme, me një studim shumëvjeçar me 35,000 britanikë,  të publikuar në vitin 2019, duke pretenduar se rreth gjysma e njerëzve në një lidhje serioze bëjnë seks më pak se një herë në javë.

Sa herë bëjnë seks çiftet e martuara sipas moshës

Në vitin 2013, një studim i më shumë se 8,000 njerëzve mbi 50 vjeç nga sociologët Pepper Schëartz dhe James Witte zbuloi se 31% e çifteve bënin seks disa herë në javë. 28% bënin seks disa herë në muaj, 8% një herë në muaj dhe 33% bënin seks rrallë ose aspak.

“Të gjitha aspektet e seksualitetit tonë ndryshojnë ndërsa rritemi. Eksitimi dhe orgazma mund të zgjasin më shumë, dëshira mund të ulet dhe frekuenca seksuale sigurisht që mund të bjerë, veçanërisht kur marrëdhënia maturohet me kalimin e viteve. Sigurisht, kjo nuk është absolute për të gjithë, por është fenomeni më i zakonshëm”, shpjegon psikologia Lauren Fogel Mersy.

Sa shpesh duhet të bëni seks?

Nuk ka një numër ideal të herëve që çdo çift i martuar duhet të bëjë seks, pasi nevojat dhe dëshirat e secilit ndryshojnë sipas bindjeve të tyre personale.

“Frekuenca me të cilën ‘duhet’ të ketë një çift është ajo për të cilën të dy bien dakord, bazuar në nevojat e tyre personale dhe nivelet e dëshirave. Unë do të hezitoja të sugjeroja një numër specifik pasi nuk ka një raport të mirë për të gjithë popullsinë. Kur njerëzit përdorin statistika për të përcaktuar shpeshtësinë seksuale, ata përforcojnë të ashtuquajturin ‘efekt seksual’, që ka të bëjë vetëm me përmbushjen e kërkesave sociale dhe jo me dëshirën reale”, tha psikologu Fogel Mersy.

Megjithatë, një studim i fundit i publikuar në Social Psychological and Personality Science, zbuloi se çiftet janë më të lumtur kur bëjnë seks rreth dy herë në javë.

Vihet re se, të paktën sipas këtyre gjetjeve, lumturia në marrëdhënie zvogëlohej kur marrëdhëniet seksuale kryheshin më rrallë, por nuk rritej nëse ato kryheshin më shpesh.