Transmetuar më 31-03-2022, 17:19

Sot është 31 Mars! Kjo ditë festohet si Dita e Kullës Eiffel për të nderuar përvjetorin e inaugurimit të Kullës Eiffel.

Në vitin 1899, ajo u zbulua për herë të parë para botës dhe që atëherë është dashur nga shumë njerëz.

Kulla Eiffel është një nga mrekullitë e jashtëzakonshme të botës.

Kulla është 1063 metra e gjatë dhe ka pamje nga qyteti i Parisit. Ajo nisi rrugën e inxhinierisë moderne dhe qytetërimit perëndimor.

Ndërsa kjo arkitekturë e lavdishme bëhet një vit më e vjetër sot, le të gërmojmë thellë për të ditur disa fakte të panjohura për këtë bukuri.

Fakte të panjohura rreth Kullës Eiffel

1.Kur Kulla Eiffel ishte në krijimin e saj, ajo u cilësua si ‘katastrofike’, ‘qesharake’ dhe ‘e padobishme’. Njerëzit në atë kohë besonin se ndërtimi i kësaj strukture ishte i pamundur.

2.Është lyer në 3 nuanca të ndryshme kafeje, me nuancën më të errët në krye dhe më të hapur në fund.

3.Tkurret në dimër, domethënë metali i kullës tkurret.

4.U deshën 26 muaj për të krijuar këtë megakullë.

5.Ka një dhomë sekrete në majë të kullës, e cila është bërë për arkitektin Gustave Effiel.

6.Vende si Las Vegas, Pakistani dhe Rusia e kanë kopjuar strukturën e këtij monumenti.

7.Kulla ishte menduar të qëndronte vetëm 20 vjet! Sepse Gustave Eiffel kishte vetëm një leje 20-vjeçare për të përdorur tokën.

8.Ajo lyhet çdo 6-7 vjet dhe kërkon 50,000 kilogramë (110 tonë) bojë për t’u veshur.

9.Shtatë milionë njerëz vizitojnë Kullën Eiffel çdo vit, nga të cilët 75% janë vizitorë ndërkombëtarë.

10.Ka 20,000 llamba që vezullojnë dhe konsumi i energjisë elektrike është 7,500,000 kilovatë në vit.

11.Kulla Eiffel mori statusin e saj si struktura më e lartë në botë për 41 vjet.

12.Kulla Eiffel dikur ishte “shitur” nga një mashtrues te një tregtar skrapi.

13.Kulla Eiffel fillimisht ishte menduar të ndërtohej në Barcelonë.

14.Ka 6 ashensorë të cilët kryejnë 100 ngjitje në ditë.