Transmetuar më 04-06-2022, 07:27

Për herë të parë në 18 vjet, pesë planetë – Mërkuri, Venusi, Marsi, Jupiteri dhe Saturni – do të rreshtohen në mënyrë sekuenciale dhe do të jenë të dukshëm në agim gjatë gjithë këtij muaji.

Ata që shikojnë nga Shtetet e Bashkuara kontinentale duhet të jenë në gjendje të shikojnë, për sa kohë që janë zgjuar mjaft herët, tha për NPR Diana Hannikainen, redaktore e vëzhgimit të Sky & Telescope .

Shtrirja me pesë planetë nuk është “jashtëzakonisht e rrallë”, tha Hannikainen. Këta planetë u rreshtuan për herë të fundit në rend sekuencial në vitin 2004 , dhe do të ndodhë përsëri në vitin 2040.

Ndërsa qershori vazhdon, Mërkuri do të bëhet më i lehtë për t’u parë, tha ajo. Më 24 qershor, pamja pritet të jetë e veçantë. Atë ditë, shikuesit duhet të jenë gjithashtu në gjendje të shohin gjysmëhënën midis Venusit dhe Marsit.

Nëse dëshironi të hidhni një sy, sigurohuni që të jeni rreth 30 minuta para lindjes së diellit, thotë Hannikainen. Për shumicën, një vend ideal duhet të ketë një pamje të qartë të horizontit drejt lindjes. .”