Transmetuar më 08-06-2022, 20:46

Bruksel- Ndoshta po vjen epoka e makinave elektrike…

Anëtarët e Parlamentit Evropian votuan ditën e sotme ligjin për të ndaluar shitjen e makinave të reja me motor me djegie deri në vitin 2035.

Ky ligj pritet të jetë një nga më të fortët në botë për heqjen e automjeteve me benzinë, nëse miratohet nga Këshilli Evropian. Ndërsa masa duhet ende të debatohet nga Këshilli dhe të miratohet në ligj, votimi parlamentar shihet si hapi më vendimtar në proces. Miratimi i plotë ka të ngjarë të nënkuptojë një rënie në shitjet për makinat hibride dhe një tranzicion të shpejtë drejt modeleve plotësisht elektrike.

Mbështetja për masën vjen pas një sërë refuzimesh të politikave të tjera kryesore të klimës. Një fraksion parlamentar i qendrës së djathtë kishte shprehur kundërshtimin ndaj ndalimit 100% deri në vitin 2035. Disa ligjvënës kishin kërkuar në vend të kësaj një ndalim prej 90%, që do të thotë se një e dhjeta e të gjitha shitjeve të makinave të reja mund të jenë ende motorë me djegie.

Parlamenti më parë hodhi poshtë tre propozime të tjera kryesore, duke përfshirë politikën e tij qendrore për të reformuar tregun e tij të karbonit.

Industria e automjeteve luan një rol jetik në ekonominë evropiane, duke zënë 7% të prodhimit të brendshëm bruto dhe duke mbështetur 14.6 milionë vende pune në rajon. Por transporti është i vetmi sektor ku emetimet e gazeve serrë po rriten dhe automjetet rrugore përbënin 21% të emetimeve të CO2 në 2017.