Transmetuar më 20-06-2022, 18:45

GREQI- Jo larg nesh një veprim i qeverisë që duhet të përshëndetet.

Së fundmi qeveria ka marrë angazhim t’u ofrojë familjeve subvencione për t’i ndihmuar ata të zëvendësojnë frigoriferët dhe kondicionerët e vjetër dhe të ulin faturat në rritje të energjisë.

Familjet greke do të jenë në gjendje të blejnë deri në tre pajisje të reja, më efikase në energji, kondicionerë, frigoriferë ose ngrirës dhe do të marrin një subvencion prej 30% deri në 50% të kostos për çdo pajisje, tha ministri i Energjisë Kostas Skrekas në deklaratat televizive.

“Sipas programit që po shpallim sot, ne po u japim qindra mijëra familjeve mundësinë për të ulur ndjeshëm, deri në 40%, konsumin e tyre të energjisë”, tha ai.

Greqia do të jetë në gjendje të kursejë energji të barabartë me atë të konsumuar nga një qytet me 100,000 banorë në vit dhe të kursejë 40 milionë euro në importet e gazit dhe naftës në vit, tha ai. Nisma pritet të kushtojë 150 milionë euro dhe do të financohet nga fondet e BE-së.

Që nga viti i kaluar, vendi ka marrë disa masa me një kosto totale prej rreth 7 miliardë euro, duke përfshirë subvencione, për të ndihmuar familjet të paguajnë faturat e energjisë elektrike dhe pompimin e karburantit. Sepse Greqia është një vend i BE. /noa.al https://www.ekathimerini.com/news/1187178/greece-to-subsidize-new-fridges-air-conditioners-to-cut-energy-bill/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&fs=e&s=cl#l4mvmnmrvbkcd8dirsj