Transmetuar më 22-06-2022, 20:51

SOFJE- Ligjvënësit në Bullgari miratuan një mocion mosbesimi kundër qeverisë së koalicionit të pakicës së vendit duke rrëzuar kryeministrin Kiril Petkov, që do të pengojë më tej përpjekjet e vendeve të Ballkanit për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian. Kjo pasi kryeministri Kiril Petkov, një biznesmen i shkolluar në Harvard, formoi një koalicion qeveritar me katër parti në dhjetor.

Ai kërkoi një zgjidhje për një mosmarrëveshje dypalëshe etno-kulturore që ka bllokuar përpjekjet e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë për t’u bashkuar me BE. Kjo pasi Bullgaria është anëtare e BE-së dhe NATO-s.

Bullgaria ka bllokuar ofertën e Maqedonisë së Veriut fqinje për t’u anëtarësuar në BE, dhe bashkë me të në mënyrë indirekte, edhe atë të Shqipërisë. Qeveria bullgare ka këmbëngulur se Maqedonia e Veriut duhet të pranojë zyrtarisht se gjuha e saj ka rrënjë bullgare, pranon në kushtetutën e saj një pakicë bullgare dhe anulon "gjuhën e urrejtjes" kundër Bullgarisë. Maqedonia e Veriut ka thënë se identiteti dhe gjuha e saj nuk janë të hapura për diskutim.

Maqedonia e Veriut ka mbajtur statusin e kandidatit për në BE për 17 vjet dhe ka marrë një dritë jeshile në vitin 2020 për të filluar bisedimet e pranimit, megjithëse nuk ishte caktuar një datë për fillimin e negociatave. Presidenti i saj, Stevo Pendarovski, tha javën e kaluar se vonesa ka "shkatërruar" kombin.

Komisioni Evropian ka bërë premtime të përsëritura se e ardhmja e gjashtë vendeve në Ballkanin Perëndimor është brenda BE-së. Së bashku me Maqedoninë e Veriut, Shqipëria, Bosnja, Kosova, Mali i Zi dhe Serbia kanë hasur vonesa mes ndarjeve midis vendeve anëtare dhe disa çështjeve dypalëshe.

Franca, e cila aktualisht mban presidencën e BE-së, tha se po bën përpjekjet e fundit për të hapur rrugën. Clement Beaune, ministri francez për çështjet evropiane, tha se afërsia e luftës në Ukrainë i ka vënë barrën BE-së për të "ringjallur" procesin e saj të zgjerimit në Ballkan.

"Unë kam një shpresë se ne do të kemi sukses, por ka ende punë për të bërë," tha Beaune.

Koalicioni i Petkov kishte premtuar të pastronte korrupsionin e shfrenuar në vend. Por kriza e re tani po ngjall frikë tek disa vëzhgues që thonë se mund të çojë në një rritje të partive pro-ruse.

Anëtari i NATO-s, Bullgaria, e cila ka marrëdhënie historikisht të ngushta me Moskën, ka mbështetur fuqishëm sanksionet e perëndimit kundër Rusisë që kur ajo filloi pushtimin e saj më 24 shkurt.