Transmetuar më 29-08-2022, 12:25

Foto: Një avion transporti Y-20 ulet pas një performancë fluturimi në ngjarjen e Madhe të Shtëpisë së Hapur 2022 të Forcave Ajrore të Ushtrisë Çlirimtare Popullore dhe Shfaqjes Ajrore Changchun të premten në Changchun, provincën Jilin. /Chinadaily

Kina kreu të premten një test kyç fluturimi të aeroplanit të saj hapësinor të ripërdorshëm, sipas China Aerospace Science and Technology Corp, kontraktori kryesor hapësinor i vendit, njofton China Daily.

Kompania shtetërore tha në një njoftim për shtyp se aeroplani hapësinor filloi sistemin e tij të shtytjes dhe më pas kreu një ngritje vertikale nga qendra e nisjes satelitore Jiuquan në shkretëtirën Gobi të Kinës veriperëndimore të premten në mëngjes.

Pas përfundimit të një fluturimi nënorbital të planifikuar paraprakisht, anija bëri një ulje konvencionale në pistë në aeroportin Alxa Right Banner në rajonin autonom të Mongolisë së Brendshme, thuhet në njoftimin për shtyp, duke vënë në dukje se testi shënoi fluturimin e parë nga një aeroplan hapësinor suborbital i përdorur në Kinë.

Duke përfshirë teknologjitë e aviacionit dhe hapësirës, anija u projektua dhe u ndërtua nga Akademia Kineze e Teknologjisë së Automjeteve Launch në Pekin dhe u zbulua në korrik të vitit të kaluar kur kreu ngritjen e parë nga qendra Jiuquan dhe fluturoi përsëri në aeroportin Alxa Right Banner.

pas kompanisë, pas misionit debutues, automjeti iu nënshtrua një sërë ekzaminimesh dhe punë mirëmbajtjeje.

China Aerospace Science and Technology Corp ka përparuar në mënyrë të qëndrueshme në projektin e saj të automjeteve të ripërdorshme.

Deri më tani, kompania ka testuar me fluturim dy anije eksperimentale të ripërdorshme nga qendra Jiuquan. Në fillim të këtij muaji, anija e dytë e tillë u lëshua dhe duket se ende po fluturon në orbitë.

Kompania i quajti avionët hapësinorë të ripërdorshëm "një moment historik në rrugën e Kinës drejt një fuqie hapësinore të klasit botëror".

China Aerospace Science and Industry Corp, një tjetër kontraktor hapësinor, po punon gjithashtu në një aeroplan hapësinor të ripërdorshëm dhe planifikon të fillojë fluturimet komerciale deri në vitin 2030.

Anijet kozmike të ripërdorshme janë një përzierje e shkencës dhe teknologjisë më të avancuar dhe ekspertizës inxhinierike moderne, kështu që ato mund të ndërtohen vetëm nga fuqitë globale hapësinore si p.sh. Shtetet e Bashkuara dhe Kina.

Një mjet i tillë mund të përdoret në një sërë operacionesh duke përfshirë turizmin hapësinor, udhëtimin e astronautëve, vendosjen e satelitit, transportin e mallrave dhe shpëtimin emergjent në lidhje me misionet hapësinore.

Përveç avionëve hapësinorë të ripërdorshëm, inxhinierët në Akademinë e Kinës për Teknologjinë e Automjeteve Launch po projektojnë gjithashtu raketa transportuese të ripërdorshme që pritet të kenë kosto të përmirësuar dhe efikasitet operacional.