Transmetuar më 07-09-2022, 22:57

Rregullatorët irlandezë kanë gjobitur me 405 milionë euro Instagram për shkeljen e privatësisë së fëmijëve. "Ne miratuam vendimin tonë përfundimtar të premten e kaluar dhe ai përmban një gjobë prej 405 milion euro" tha Komisioneri i Mbrojtjes së të Dhënave të Irlandës (DPC).

Pronari i Instagramit, Meta, tha se kishte në plan të apelonte vendimin. Kjo është gjoba e tretë që i jepet kompanisë nga rregullatori.

"Ky hetim u fokusua në cilësimet e vjetra që i përditësuam më shumë se një vit më parë dhe që atëherë kemi lëshuar shumë veçori të reja për të ndihmuar në mbajtjen e adoleshentëve të sigurt dhe informacionin e tyre privat.

Çdokush nën 18 vjeç e ka automatikisht llogarinë e tij private kur i bashkohet Instagramit, kështu që vetëm njerëzit që njohin mund të shohin se çfarë postojnë dhe të rriturit nuk mund t’u dërgojnë mesazhe adoleshentëve që nuk i ndjekin.

Ndërsa jemi angazhuar plotësisht me DPC gjatë gjithë hetimit të tyre, ne nuk jemi dakord me mënyrën se si është llogaritur kjo gjobë dhe synojmë ta apelojmë atë. Ne po vazhdojmë të shqyrtojmë me kujdes pjesën tjetër të vendimit”, tha një zyrtar i Meta për BBC.

DPC nuk ka dhënë asnjëherë një gjobë kaq të madhe për një shkelje të Rregullores së Përgjithshme të Mbrojtjes së të Dhënave të Bashkimit Evropian. Vitin e kaluar, ajo gjobiti WhatsApp 225 milionë euro, ndërsa autoriteti i të dhënave të Luksemburgut gjobiti Amazon me 746 milionë euro.