Transmetuar më 26-09-2022, 10:05

SHBA- Agjencia Amerikane e Hapësirës do të përplasë orët e ardhshme një sondë në një asteroid. Misioni Dart i NASA-s dëshiron të shohë se sa e vështirë do të ishte të ndalonte një shkëmb të madh hapësinor që të godiste Tokën. Demonstrata po zhvillohet rreth 11 milion km larg në një objektiv të quajtur Dimorphos.

Sipas BBC,  agjencia thotë se shkëmbi nuk është aktualisht në një rrugë për të goditur Tokën dhe as testi nuk do ta dërgojë atë aksidentalisht në drejtimin tonë. Ndikimi është caktuar për orën 23:14. Teleskopët do të shikojnë nga larg, duke përfshirë observatorin e ri super hapësinor James Webb.

Misioni i Testit të Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit (Dart) do ta kontrollojë këtë teori me një përplasje afër kokës në Dimorphos 160 m të gjerë me mbi 20,000 km/h. Kjo duhet të ndryshojë orbitën e saj rreth një asteroidi shumë më të madh, të quajtur Didymos, me vetëm disa minuta çdo ditë. NASA premton disa imazhe spektakolare nga sonda 570 kg-Dart teksa po shkon për goditjen.

"Dart është misioni i parë testues i mbrojtjes planetare për të demonstruar drejtimin e një anije kozmike në një asteroid për të lëvizur pozicionin e atij asteroidi ndonjëherë kaq pak në hapësirë. Kjo është ajo lloj gjëje, nëse do t’ju duhej, që do të bënit vite më parë për t’i dhënë asteroidit një shtytje të vogël për të ndryshuar pozicionin e tij në të ardhmen, në mënyrë që Toka dhe asteroidi të mos ishin në një kurs përplasjeje," shpjegoi Dr Nancy Chabot nga Laboratori i Fizikës së Aplikuar i Universitetit Johns Hopkins, e cila drejton misionin për NASA.

Goditja e Dimorphos do të jetë mjaft sfidë. Vetëm në rreth 50 minutat e fundit Dart do të jetë në gjendje të dallojë objektivin e tij nga Didymos 780 metra të gjerë. Softueri i navigimit duhet më pas të rregullojë trajektoren e anijes për të bërë një goditje të drejtpërdrejtë.

Dart do të kthejë imazhe në Tokë me shpejtësinë një në sekondë, ndërsa shkon drejt "ndikimit të thellë". Ajo që në fillim do të shfaqet si një pikë drite në foto do të rritet shpejt për të mbushur të gjithë fushën e shikimit, përpara se furnizimi të ndërpritet papritmas ndërsa anija kozmike shkatërrohet.

Aktualisht, Dimorphos-it i duhen afërsisht 11 orë e 55 minuta për të rrethuar Didymos. Ndikimi pritet të ndryshojë momentin e objektit më të vogël në mënyrë që periudha e orbitës të reduktohet në diçka në rendin prej 11 orësh e 45 minutash. Matjet e teleskopit do ta konfirmojnë këtë në javët dhe muajt në vijim.

Katër vjet nga tani, Agjencia Evropiane e Hapësirës (Esa) do të ketë tre anije kozmike, të njohura kolektivisht si misioni Hera, në Didymos dhe Dimorphos për të bërë studime pasuese.