Transmetuar më 23-11-2022, 23:32

BRUKSEL- Zbardhet strategjia e re e Bashkimit Europian për zgjerim që do të aplikohet deri më 2024. Rezoluta dhe rekomandimi i Parlamentit Evropian i datës 23 nëntor 2022 drejtuar Këshillit, Komisioni dhe gjithë instancave të tjera ka dalë kundër nismës "Open Ballkan".

Sipas dokumentit shkruhet qartë se zyrtarët e Parlamentit Europian janë dakord me çdo nismë që merret në kuadër të Procesit të Berlinit, por shprehin rezerva të forta për çdo bashkëpunim ekonomik rajonal iniciativë që nuk i përfshin të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor.

"Rritja e përpjekjeve drejt marrëdhënieve të mira fqinjësore, gjithëpërfshirëse dhe efektive bashkëpunimi socio-ekonomik në nivel rajonal dhe solidariteti në anëtarësimin në BE vendeve si dhe bashkëpunimit rajonal ndërkufitar ndërmjet shteteve anëtare të BE-së dhe vendet partnere përgjatë kufijve të jashtëm të BE-së; përforcojnë ekonomike konkurrueshmëria dhe kohezioni social në Ballkanin Perëndimor nëpërmjet strukturore reformat dhe duke vendosur bashkëpunim ekonomik rajonal që është i pranueshëm të gjashtë vendet, duke ndjekur përafrimin e mëtejshëm me standardet e BE-së dhe duke kontribuar në procesin e integrimit në BE; në këtë kontekst evropian Parlamenti mirëpret marrëveshjet e fundit në Samitin e Procesit të Berlinit, në veçanërisht përfundimi i marrëveshjeve rajonale të lëvizshmërisë për lirinë e udhëtimit me letërnjoftime dhe njohjen e diplomave akademike dhe profesionale certifikata; shprehin rezerva të forta për çdo bashkëpunim ekonomik rajonal iniciativë që nuk i përfshin të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor,"-shkruhet ndër të tjera në dokument.

Nisma Ballkani i Hapur është vazhdimësi e Mini-Shengenit ballkanik, e prezantuar në Novi Sad të Serbisë më 10 tetor të vitit 2019, nga liderët e Serbisë, Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë. Ballkani i Hapur është thënë se synon të mundësojë lëvizje të lirë të njerëzve, mallrave dhe shërbimeve në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Bosnjë e Hercegovina dhe Mali i Zi kanë marrë pjesë në dy takimet e fundit por ende nuk janë pjesë e saj duke nënshkruar ndonjë marrëveshje si tre vendet e tjera. Kosova ndërkohë është i vetmi vend i Ballkanit Perëndimor që nuk e njeh nismën dhe nuk pranon të jetë pjesë e saj pvrpos ftesave të herëpashershme që ka marrë.