Transmetuar më 17-07-2023, 23:14

“2023 NT1” është emri i asteroidit që kaloi përqark Tokës të enjten më 13 korrik, duke kaluar rreth 100,000 kilometra nga planeti ynë: një distancë e barabartë me pak a shumë një të katërtën e asaj midis Tokës dhe Hënës.

Një pasazh shumë i afërt në aspektin astronomik, i cili megjithatë nuk është zbuluar nga asnjë instrument. Duke ardhur nga drejtimi i Diellit, blloku i shkëmbit në fakt nuk ishte i dukshëm: shikimi i parë, i bërë nga Observatori Atlas në Afrikën e Jugut, ndodhi vetëm dy ditë më vonë, kur goditja ishte shmangur dhe trupi qiellor ishte tashmë duke u larguar nga toka.

Një asteroid i kësaj madhësie rreth gjashtëdhjetë metra në diametër do të kishte shkaktuar efekte katastrofike në rast të një përplasjeje me planetin tonë. Është llogaritur se krateri i krijuar nga përplasja do të kishte kaluar një kilometër në diametër: afërsisht si Krateri i Meteorit në Arizona, i krijuar nga përplasja e një meteori 50,000 vjet më parë.

Sipas vlerësimeve, fuqia e tij shkatërruese ishte e barabartë me atë të gjeneruar nga 600 bomba atomike. Për një krahasim tjetër, meteori Chelyabinsk, i cili shpërtheu në vitin 2013 nga përplasja me atmosferën mbi Rusi, kishte rreth një të tretën e diametrit të NT1 të vitit 2023 dhe pati efekte shkatërruese: vala goditëse copëtoi xhamat dhe muret, duke plagosur qindra njerëz. Prandaj, mos e vënë re kalimin e asteroidit është një problem i madh: 2023 NT1 i ka dhënë një mësim të madh njerëzimit, duke kujtuar rëndësinë e forcimit të sistemeve të mbrojtjes planetare.

Sipas vlerësimeve të Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA), nga të gjitha blloqet e shkëmbinjve “afër” planetit tonë rreth një milion, me një diametër midis 30 dhe 100 metra – 98.9% nuk janë të dukshme për zbulimin e sistemeve tona. Mbi të gjitha, asteroidët që vijnë nga drejtimi i Diellit, të cilët bien në një lloj ” pika të verbër astronomike” , i shpëtojnë zbulimit.Parashikimi i një kërcënimi në hyrje do të lejonte organizimin e evakuimeve të synuara. Për këtë arsye, po punohet për vendosjen e satelitëve midis Diellit dhe Tokës, pajisje që do të lejonin gjithashtu të shihen trupa nga brenda sistemit diellor. është një nga objektivat e misionit Neomir të ESA-s : sateliti, i planifikuar për në vitin 2030, do të orbitojë drejt e midis Tokës dhe Diellit dhe do të funksionojë si alarm, duke u aktivizuar kur të mbërrijnë trupat qiellorë. Misioni i nisur nga Objektet Afër Tokës Surveyor do të punojë në i njëjti objektiv nga Agjencia Kombëtare për Aktivitetet Hapësinore dhe Aeronautike (NASA).

Për mbrojtjen planetare është e nevojshme të mësoni të devijoni orbitën

Për të mbrojtur Tokën është gjithashtu e nevojshme të punohet në sisteme të afta për të devijuar trajektoren e trupave të rrezikshëm . Një rast i suksesshëm përfaqësohet nga sonda Dart e NASA-s , e cila në shtator 2022 goditi asteroidin e padëmshëm Dimorphos , duke arritur të ndryshojë orbitën e tij. Për më tepër, misioni Hera i ESA-s do të nisë në vitin 2024 , me synimin për të studiuar nga afër efektet e përplasjes dhe zhvillimin e teknologjive për mbrojtjen planetare