Transmetuar më 19-08-2023, 23:10

Në vitin 2000, teorema e Riemann-it u njoh zyrtarisht si një nga problemet e shtatë mijëvjeçarit nga Instituti i Matematikës Clay në Kembrixh, Massachusetts. Në fushën e matematikës qëndron një çështje e një kompleksiteti, e njohur si hipoteza e Riemann-it, një ‘gjëagjëzë’ që mbart me vete një shpërblim prej një milion eurosh për ata që guxojnë ta zgjidhin.

Kjo enigmë, e propozuar fillimisht nga matematikani gjerman Bernhard Riemann në një punim të rëndësishëm të vitit 1859, përqendrohet rreth shpërndarjes komplekse të numrave të thjeshtë.

Në një gjuhë më të thjeshtë, siç shprehet nga Instituti i Matematikës Clay:“Teorema e numrave të thjeshtë përcakton shpërndarjen mesatare të numrave të thjeshtë. Hipoteza e Riemann-it na tregon për devijimin nga mesatarja. Formuluar në punimin e Riemann-it të vitit 1859, ai pretendon se të gjitha zërat "jo të dukshme" të funksionit zeta janë numra komplekse me pjesën reale 1/2".

Kjo hipotezë, nëse vërtetohet e vërtetë, do të kishte implikime të thella për teorinë e numrave dhe kriptografinë, dhe shpesh quhet "Grali i Shenjtë i Matematikës".

Por ajo që e bën edhe më joshëse këtë ‘gjëagjëzë’ matematikore është nxitja e bujshme prej një milion eurosh për zgjidhjen e saj. Në vitin 2000, teorema e Riemann -it u njoh zyrtarisht si një nga problemet e shtatë mijëvjeçarit nga Instituti i Matematikës Clay në Kembrixh, Massachusetts.

Çështja Riemann është ndër ato shtatë sfida, secila prej të cilave i premton zgjidhësit fitues një shpërblim. Matematicieni, komediani dhe ish-mësuesi Matt Parker shprehu për "The Guardian" në vitin 2010, magjepsjen e numrave të thjeshtë, duke i përshkruar ata si themeli i të gjitha koncepteve numerike.

Parker vuri në dukje në mënyrë metaforike: "Numrat e thjeshtë në matematikë janë si atomet në kimi, tullat në industrinë e ndërtimit dhe pagat qesharake në futbollin profesionist".