Transmetuar më 15-01-2024, 10:57

FRANCA- Franca shkatërroi dhe ri-preu 27 milionë monedha pasi dështoi të kërkonte miratimin e dizajnit nga BE, pas së cilës monedhat u zbuluan se nuk ishin në përputhje. Një minierë në Francë Monnaie de Paris prodhoi monedha 10, 20 dhe 50 cent me dizajnin e ri në nëntor, por më vonë u zbulua se mënyra se si u përshkruan yjet në flamurin e BE-së nuk ishin në përputhje me kërkesat shumë të sakta të Komisioni Evropian.

Sipas ligjit të BE-së, vendet mund të ndryshojnë dizajnin e faqes “kombëtare” të monedhave euro çdo 15 vjet, por atyre u duhet drita jeshile nga Komisioni, si dhe nga qeveritë e tjera të eurozonës, të cilat duhet të njoftohen dhe të kenë shtatë ditë për të paraqitur kundërshtime, shkruan Politico.

Një zëdhënës i Komisionit konfirmoi se Thesari francez kishte paraqitur zyrtarisht një dizajn të korrigjuar më 12 dhjetor, i cili mori miratimin e BE-së. Monedhat e reja do të prezantoheshin gjatë vizitës së ministrit francez të Ekonomisë dhe Financave, Bruno Le Maire, në selinë prestigjioze të Monnaie në Paris. Dizajni i monedhave të reja të propozuara nga qeveria franceze dhe të konfirmuar nga Komisioni është ende një sekret dhe do të zbulohet para pranverës, njoftoi Ministria e Ekonomisë së Francës.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd