Transmetuar më 12-05-2024, 22:35

Ja pse nderojmë nënat tona të dielën e dytë të majit – dhe si festa u shndërrua në një dukuri gjigante të shitjes me pakicë duke shkatërruar misionin nismëtar të kësaj dite botërore

Dita e Nënës që festojmë të dielën e dytë të majit ekziston kryesisht sajë përpjekjeve të palodhura—disa do të thoshin një mendjelehtësi maniake— të një gruaje të quajtur Anna Jarvis. Por Jarvis nuk ishte amerikania e parë që e shtyti këtë ide.

Përpjekjet e hershme për të vendosur festën u përqendruan në çështje më të mëdha sociale, të tilla si promovimi i paqes dhe përmirësimi i arsimit.

Por versioni i ditës që përfundimisht mbizotëroi u bë makthi më i keq i themeluesit të saj.

Festimet e hershme të Ditës së Nënës

Dita e Nënës filloi fillimisht nga aktivistët kundër luftës në 1872. Julia Ward Howe, më e njohur për shkrimin e "Himnit të Betejës së Republikës", mbrojti Ditën e Paqes së Nënës, në të cilën gratë pacifiste mblidheshin në kisha, salla sociale dhe shtëpi për të dëgjuar predikime ose ese, këndoni dhe lutuni për paqe.

Qytetet amerikane si Bostoni, Nju Jorku, Filadelfia dhe Çikago mbanin ngjarje vjetore për Ditën e Nënës me në qendër paqen çdo 2 qershor deri rreth vitit 1913. Por këto u zbehën, ashtu si edhe thirrjet e nënave për paqe, kur bota hyri në Luftën e Parë Botërore.

Përpjekjet e Anna Jarvis për ta bërë realitet ditën e nënës filluan me dëshirën për të nderuar nënën e saj.

Një tjetër përpjekje e hershme për Ditën e Nënës u bë nga mësuesja dhe drejtoresha Mary Towles Sasseen, nga Henderson, Kentaki.

Ideja e saj, e cila filloi në 1887, u përqendrua në shkolla: Sasseen shkroi një udhëzues, të titulluar Festimet e Ditës së Nënës, me shpresën se sistemet shkollore në të gjithë vendin do të organizonin pritje për Ditën e Nënës për të forcuar lidhjet midis studentëve, prindërve dhe mësuesve. Por derisa ajo vdiq në vitin 1924, Dita e Nënës së Sasseen nuk e kaloi kurrë Kentakin.

Kush e themeloi me të vërtetë Ditën e Nënës?

Në shkurt 1904, Frank Hering, një anëtar i fakultetit të Universitetit të Notre Dame, trajner futbolli dhe president kombëtar i Urdhrit Vëllazëror të Shqiponjave, mbajti një fjalim të titulluar "Nënat dhe rëndësia e tyre në jetën tonë". Ishte thirrja e parë publike për vendosjen e një dite kombëtare për nder të nënave.

Edhe pse ajo organizatë ende e vlerëson Heringun dhe veten si "themeluesit e vërtetë të Ditës së Nënës", roli i tij në propozimin e festës u la shpejt në hije nga përpjekjet e palodhura të Anna Jarvis për të reklamuar dhe promovuar festën – dhe veten si themeluese.

Përpjekjet e Jarvisit për ta bërë realitet Ditën e Nënës filluan nga dëshira për të nderuar nënën e saj – e cila kishte marrë pjesë në mitingjet e Julia Ward Howe dhe u lut, që një ditë e tillë të ekzistonte.

Në vitin 1908, kur Jarvis organizoi festimet e para zyrtare të Ditës së Nënës në Grafton, Virxhinia Perëndimore dhe Filadelfia, ajo zgjodhi të dielën e dytë të majit, sepse ajo përkujtonte përvjetorin e vdekjes së nënës së saj.

Shikoni një video të lidhur

"Ajo që i vuri vulën ishte Anna Jarvis, Themeluesja e Ditës së Nënës"

Ndërsa fushata e Jarvis zgjeroi shpejt kremtimet e Ditës së Nënës në të gjithë vendin, ajo hodhi poshtë idenë se propozimi i mëparshëm i Hering kishte të bënte me të.

Një deklaratë pa datë nga vitet 1920 e titulluar "Rrëmbimi në ditën e nënës: A do të jesh bashkëpunëtor?", shpjegoi qëndrimin e saj ndaj Heringut: "Më bëj favorin që të mos avancoj interesat egoiste të këtij pretenduesi, i cili po bën një përpjekje të dëshpëruar për të më hequr titullin e ligjshëm të themelueses së Ditës së Nënës, të vendosur nga unë pas dekadash pune të patreguar, kohe dhe shpenzimesh".

Jarvis, i cili kurrë nuk pati fëmijë, veproi pjesërisht nga paragjykimi, thotë Katharine Antolini, një historiane në Kolegjin Wesleyan të Virxhinias Perëndimore dhe autore e Përkujtimit të Nënës: Anna Jarvis dhe Lufta për Kontrollin e Ditës së Nënës. “Ajo që ajo e shpalli ishte Anna Jarvis, Themeluesja e Ditës së Nënës. Ishte ajo që e bëri këtë”.

Si u bë Dita e Nënës një festë kombëtare

Jarvis kishte të drejtë – ajo është padyshim përgjegjëse kryesore për vendosjen e festës si festë kombëtare. Krijimi i festës së nënës dhe mbrojtja agresive e pasurisë së saj në festë u bënë vepër e jetës së saj.

Në përpjekjen e saj për të fituar njohjen kombëtare për festën, Jarvis bëri përparime në shtyp, politikanë, kisha, organizata dhe individë me ndikim, veçanërisht manjatin e pasur të dyqaneve në Filadelfia, John Wanamaker.

Wanamaker përqafoi idenë e Jarvis dhe promovoi një takim më 10 maj 1908 në dyqanin e tij të madh, në të cilin foli vetë Jarvis. Ngjarja në Filadelfia tërhoqi 15,000 njerëz dhe të gjitha morën një karafil falas – të paktën sa zgjati. Dita e Nënës kishte filluar.

Nën presionin e fortë të Jarvis-it, shtetet pas tjetrit filluan të festonin Ditën e Nënës dhe në vitin 1914, Presidenti Woodrow Wilson më në fund nënshkroi një projektligj që e bënte të dielën e dytë të majit një festë zyrtare, Ditën e Nënës. Ajo iu kushtua "nënës më të mirë në botë, nënës suaj".

Ideja e nderimit të nënave ishte tërheqëse

Gjenerali John "Black Jack" Pershing, komandanti i Forcave Amerikane të Ekspeditës, theksoi vlerën e festës në një urdhër të përgjithshëm që ai lëshoi ​​më 8 maj 1918, duke u kërkuar oficerëve dhe ushtarëve të shkruanin letra në shtëpi në ditën e nënës.

Ai shkroi: "Kjo është një gjë e vogël që të gjithë duhet ta bëjnë, por këto letra do të sjellin guximin dhe dashurinë tonë për gratë atdhetare, dashuria dhe lutjet e të cilave na frymëzojnë dhe na inkurajojnë për fitore".

Në vitin 1934, presidenti Franklin Delano Roosevelt hyri në lojë – koleksionisti i zjarrtë i pullave hartoi një dizajn për një pullë përkujtimore të Ditës së Nënës bazuar në portretin e famshëm ‘Nëna e Whistler’s. Për fat të keq për Roosevelt, Anna Jarvis nuk e miratoi. Ajo e gjeti dizajnin të shëmtuar.

“Ta bëjmë Ditën e Nënës një ditë komerciale, të shtrenjtë, të dhënies së dhuratave siç janë bërë Krishtlindjet dhe ditë të tjera të veçanta, nuk është as qëllimi dhe as kënaqësia jonë”.

Dita e Nënës dhe komercializimi

Biznesmenët si John Wanamaker dhe luleshitësit e Filadelfias ka të ngjarë të kenë parë potencialin tregtar të Ditës së Nënës që nga ajo e dielë e parë në 1908.

Por Jarvis kishte shumë mendime të forta se si duhet dhe nuk duhet të festohet festa. Para së gjithash ishte urrejtja e saj për përfitimin, madje edhe nga bamirësitë. Disa vjet pas Ditës së parë të Nënës në Filadelfia, Jarvis porositi një "sallatë për Ditën e Nënës" në Wanamaker’s Tea Room – dhe e flaku në dysheme.

Jarvis donte që festa të ishte një festë e reflektimit të qetë dhe lidhjes personale midis nënave dhe fëmijëve. "Nuk është kënaqësia jonë ta bëjmë Ditën e Nënës një ditë të rëndë, të kotë dhe të shtrenjtë për dhënien e dhuratave siç janë bërë Krishtlindjet dhe ditë të tjera të veçanta," shkroi ajo në vitet 1920: "Nëse populli amerikan nuk është i gatshëm të mbrojë Ditën e Nënës turmat e planifikuesve të parave do ta pushtojnë atë me skemat e tyre dhe atëherë ne do të pushojmë së paturi Ditën e Nënës"

Gjithçka shkoi keq

Nëse Jarvis kishte një plan për të ndaluar njerëzit të përfitonin nga Dita e Nënës, ai plan nuk kishte aspak rëndësi. Në vitin 1948, Jarvis vdiq në një spital në Pensilvani, në moshën 84-vjeçare, pa para, pasi kishte shpenzuar pasurinë e saj duke luftuar për të mbajtur kontrollin e Ditës së Nënës.

Sot, Dita e Nënës nuk është thjesht e komoditizuar, por është një gjigant i shitjes me pakicë. Sipas Federatës Kombëtare të Shitjes me Pakicë qarkullimi është më shumë se 30 miliardë dollarë në total vetëm në SHBA.

Një mundësi për të festuar

Hallmark përfiton shumë nga këto shpenzime— për ta është dita e tretë më e madhe e vitit për dhënien e kartave. Dhe, për kënaqësinë e luleshitësve, rreth tre në katër persona i dërgojnë lule mamit. Më shumë se gjysma e festuesve planifikojnë gjithashtu dalje të veçanta për nënat e tyre, duke dhuruar bileta për koncerte dhe ngjarje sportive ose një ditë në spa.

Dita e Nënës është gjithashtu dita më e ngarkuar e vitit për restorantet, sipas sondazheve vjetore të Shoqatës Kombëtare të Restoranteve. Më shumë se një në katër njerëz hanë jashtë me nënën çdo vit, dhe shumë të tjerë porosisin ushqime në mënyrë që askush të mos kalojë ditën e veçantë duke gatuar në kuzhinë.

*Përgatiti noa.al. Me të dhëna nga National Geographic

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd