Transmetuar më 14-05-2024, 08:43

Sigurohuni që gabimet e mediave sociale të mos ju bëjnë shënjestër të kriminelëve që përdorin AI. Inteligjenca artificiale është arma më e fundit e zgjedhur për mashtruesit në internet që duan të mashtrojnë viktimat e tyre.

Ekspertët e sigurisë kibernetike kanë paralajmëruar në mënyrë të përsëritur për kriminelët që përdorin AI për të krijuar falsifikime të thella vizuale ose audio të njerëzve.

Si funksionojnë falsifikimet e AI

Këto klone virtuale mund të jenë bindëse – video të rreme ose foto të tua – ose edhe një imitim i saktë i zërit tënd.

Mashtruesit mund t’i përdorin më pas këto falsifikime të thella – të cilat mund të krijohen duke përdorur mediat që keni ngarkuar në internet – për të mashtruar të dashurit ose të njohurit tuaj.

Ekspertët i thanë "US Sun" se kushdo që përdor aplikacione të rrjeteve sociale si Facebook, Instagram ose TikTok duhet të jetë shumë i kujdesshëm për mënyrën se si poston.

"Mbani të mbyllura mediat tuaja sociale," tha Curtis Wilson nga Synopsys Software Integrity Group për The US Sun.

“Mos pranoni kërkesa për miqësi ose mos ndiqni kërkesat nga njerëz që nuk i njihni. Jini të kujdesshëm në lidhje me informacionin personal që ndani – duke përfshirë emrat dhe adresat, ku punoni, ku shkojnë fëmijët tuaj në shkollë, etj.”

Por nuk ka të bëjë vetëm me atë që postoni.

Sipas Simon Newman, anëtar i bordit këshillues të International Cyber ​​Expo dhe kreu i Qendrës Cyber ​​Resilience për Londrën, duhet të konsideroni ndryshimin e cilësimeve të aplikacioneve tuaja të mediave sociale për t’i bërë ato sa më private.

"Shmangni ndarjen e shumë informacioni në mediat sociale," thotë Simon, citon noa.al. "Dhe sigurohuni që të keni aktivizuar cilësimet e privatësisë në llogaritë tuaja të mediave sociale, në mënyrë që vetëm njerëzit që njihni dhe ju besoni të mund të shohin përmbajtjen që postoni."

Ekzistojnë gjithashtu disa gjëra teknike që mund të bëni për të zvogëluar mundësinë që imazhet, videot dhe audiot tuaja të përdoren për të krijuar falsifikime të AI.

“Për shembull, ju mund të krijoni një filigran dixhital që mund t’i ndihmojë përdoruesit të verifikojnë vërtetësinë e tij.

Unë rekomandoj gjithashtu që të përdorni fjalëkalime të forta dhe unike për secilën llogari, të aktivizoni vërtetimin me dy faktorë dhe të mbani softuerin tuaj të përditësuar.”

Si të ndryshoni cilësimet e privatësisë së mediave sociale

Bërja e profileve tuaja të mediave sociale private është një nga gjërat më të mira që mund të bëni për të shmangur disa nga këto sulme të AI.

Facebook

Në Facebook, duhet të klikoni në foton e profilit tuaj në këndin e sipërm të djathtë.

Më pas shkoni te Settings & Privacy > Settings > Public & Visibility.

Nga atje, ju do të jeni në gjendje të rregulloni atë që njerëzit shohin.

Facebook ofron gjithashtu një veçori të quajtur Kontrolli i privatësisë për ta bërë këtë më të lehtë.

"Kontrolluesi i privatësisë ju udhëzon nëpër disa nga cilësimet tuaja të privatësisë dhe sigurisë në mënyrë që të mund të rishikoni zgjedhjet tuaja për t’u siguruar që po ndani gjërat me njerëzit me të cilët dëshironi të ndani," shpjegon Facebook.

Instagram

Në Instagram, shkoni te Më shumë > Cilësimet > Privatësia e llogarisë > Llogaria private për të fshehur profilin tuaj nga njerëzit që nuk ju ndjekin tashmë.

Mendoni gjithashtu të shkurtoni listën tuaj të mëposhtme nëse jeni të shqetësuar për sytë kureshtarë.

TIK Tok

Për TikTok, duhet të shkoni te Profili > Meny > Cilësimet dhe privatësia > Privatësia.

Aty do të mund të aktivizoni cilësimin e llogarisë private. /noa.al

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd