Loading...
Rruga e “preferuar” nga emigrantët, Shqipëria zbuloi 279 hyrje në vitin 2019
Transmetuar më 19-04-2019, 07:37

Në vitin 2018, numri i zbulimeve të kalimeve të paligjshme kufitare arriti nivelin më të ulët në pesë vjet, por presioni migrator mbeti relativisht i lartë në kufijtë e jashtëm të BE, sipas Analizës së Riskut të Frontex për raportin 2019.

Shifra totale ra 27% nga viti i kaluar në 150 114 dhe ishte 92% nën pikun e migracionit në vitin 2015. Kjo ishte pjesërisht për shkak të rënies dramatike të numrit të emigrantëve në Rrugën Mesdhetare Qendrore ku numri e zbulimeve ra me 80% në 23 485.

Ballkani Perëndimor vijoi të ishte rruga nga migrantët e parregullt që përpiqen të arrijnë Evropën Perëndimore nga Turqia. Dy rrugë kryesore nëpër rajon u dalluan në vitin 2018 me zhvendosjen e presionit mes tyre, pasi aktivitetet e kontrollit kufitar u përforcuan dhe u përforcuan në zona të caktuara. Migrantët udhëtuan përmes rrugës qendrore përmes Serbisë dhe rrugës që rrjedh nga seksionet kufitare greko-shqiptare, përgjatë korridorit boshnjak dhe hercegovinas-kroato-slloven dhe, në një masë më të vogël, në kufijtë e BE-së me Hungarinë, Kroacinë dhe Rumaninë.

Por edhe për këtë vit vijon kjo tendencë. Sipas shifrave të Frontex, nga janari deri në prill, numri i emigrantëve të paligjshëm të konstatuar në kufirin shqiptar, vlerësohet te jetë 279, nga të cilat 229 kanë kaluar përmes kufirit grek.

Mesdheu Perëndimor u bë rruga më e përdorur në Europë. Presioni ndaj Spanjës është në rritje gjatë viteve të fundit dhe numri i zbulimeve në vitin 2018 arriti në 57 034, dyfishi i numrit nga 2017. Numri i nisjeve nga Maroku u rrit pesë herë. Shumica e emigrantëve që morën këtë rrugë vitin e kaluar erdhën nga vendet nën-sahariane, por numri i shtetasve marokenë gjithashtu u rrit ndjeshëm.

Mesdheu Lindor pa vetëm pak më pak detektime se rruga e Mesdheu Perëndimor. Me 56 561 kalime të paligjshme kufitare, presioni ishte 34% më i lartë se në vitin paraprak për shkak të rritjes së vendkalimeve tokësore nga Turqia në Greqi.

Vitin e kaluar, Frontex filloi të mbledhë të dhëna të detajuara mbi gjininë dhe moshën e migrantëve të parregullt. Pothuajse një në pesë prej të gjithë emigrantëve të zbuluar vitin e kaluar pretenduan të ishin nën moshën 18 vjeçare. Linjat lindore, perëndimore dhe qendrore të Mesdheut përfaqësonin pikat hyrëse kryesore për fëmijët që vinin.

Ky zhvillim i ri është vendimtar jo vetëm për një monitorim dhe kuptim më të mirë të flukseve hyrëse migratore, por edhe për identifikimin efektiv të grupeve të prekshme, citon Frontex, shkruan ‘monitor’.

Analiza e Riskut për vitin 2019 gjithashtu paraqet tregues të ndryshëm në lidhje me kufijtë e jashtëm të BE dhe migracionin në vitin 2018. Këto përfshijnë:

-190 930 refuzime hyrjeje (deri 4%)

-148 121 kthime efektive nga shtetet anëtare (poshtë 5%)

-13 728 kthime të koordinuara ose të organizuara nga Frontex (poshtë 3%)

-10 642 zbulime të kontrabandistëve / lehtësuesve (deri 4%)

Loading...
Loading...