Loading...
Vjellje, diarre dhe ethe, ky është bakteri që jeton në ushqimin tonë
Transmetuar më 22-04-2019, 13:17

Escherichia coli është një mikroorganizëm shumë i zakonshëm në zorrët e të gjitha kafshëve, përfshirë njerëzit, por kontaminimi fekal i ujit dhe ushqimit e bën atë bartës të epidemive të vërteta me pasoja vdekjeprurëse.

Bakteri, siç mund ta shohim në imazh, ka një formë cilindrike dhe zakonisht gjendet në: Qumësht i papastër, lëngje frutash, përgatitjet e bazuara në mish të papërpunuar ose të pa gatuar, majonezë, djathë.

Për të shmangur kontaminimin është mirë të vëzhgohen disa rregulla të thjeshta:

Gjithmonë lani duart me ujë të ngrohtë pasi prekni vezët dhe mishin e gjallë për të shmangur bartjen e bakterit.

Gjithmonë pastroni sipërfaqet ku vendosim ushqime dhe enë të palara, duke shmangur përdorimin e pëlhurave të lagura, ideale për rritjen e bakterit.

Konsumi i ushqimeve të papërpunuara si mish, peshk dhe fruta deti. Gatimi është në fakt forma më efektive e parandalimit.

Ruani ushqimin në frigorifer, duke bllokuar kështu riprodhimin e bakterit.

Gjithmonë lani frutat dhe perimet (sidomos ato organike) shpesh ato në kontakt me plehrat e plehut me pleh organik.

Në rast të kontaminimit terapia më e mirë bazohet në hidratim dhe pushim, ndërsa antibiotikët nuk rekomandohen sepse mund të përkeqësojnë rrezikun e sindromës hemolitike uremik me dëmtime të rënda të veshkave./b.l/noa.al/

Loading...
Loading...