Ëndrrat, çfarë janë dhe cili është kuptimi i tyre
Transmetuar më 02-08-2019, 15:29

Tema e ëndrrave e ka magjepsur gjithmonë njeriun. Mundësia për të provuar përvoja në lëkurën e vet, pa paguar pasojat, duke vizituar realitete të ndryshme, na lartëson dhe na tmerron në të njëjtën kohë.

Ndonjëherë në fakt situatat e përjetuara ngjajnë jashtëzakonisht shumë me jetën e dikujt. Një linjë ndarjeje aq delikate sa të sugjerojë mundësinë që mendja jonë, e shfrytëzuar vetëm në mënyrë minimale, të ketë aftësinë për të parashikuar të ardhmen.

Ka nga ata që besojnë se vizioni ynë për kohën është i kufizuar. Pra, ideja e ëndrrave duhet të rishikohet plotësisht. Nëse koha nuk do të ishte në vazhdim e sipër, nuk do të ishte marrëzi të mendoni për versione të ndryshme, në të njëjtën kohë, të kryejmë veprime nga ato që ne i perceptojmë si të kaluarën dhe të ardhmen tonë.

Kjo mund të krijojë ura kontakti midis versioneve tona, ose ëndrrave. Sidoqoftë, shkenca analizon temën dhe flet vetëm për rastësi. Por imagjinoni të parashikoni një ngjarje katastrofike, a do të ishte rastësi?

Një shembull historik është ai i Titanikut. Qindra njerëz deklaruan në shekull se e kishin parashikuar fatkeqësinë. Nga këto, vetëm 19 u vlerësuan se ishin të besueshme. Përshkrimet e ëndrrave të tyre u analizuan, por, sipas filozofit dhe shkrimtarit Robert Todd Carroll, do të ishin vetëm mendje pesimiste.

Sidoqoftë, nëse do të hiqnim dorë nga ajo pak "magji" në jetën tonë, duke u mbështetur vetëm në numra, do të ishim pak më shumë se automatikë. Nuk ka asnjë dëm në përpjekjen për të analizuar ëndrrat e dikujt dhe, pse jo, në momente të caktuara të jetës sonë lejohemi të drejtohemi prej tyre.

Për ta bërë këtë, megjithatë, është e nevojshme të përpiqeni të deshifroni ato të kuptimit më të vështirë. Ëndërrimi i udhëtimit mund të tregojë fillimin e diçkaje të re dhe, në të njëjtën kohë, fundin e një udhëtimi në përvojën e jetës së një personi.

Shumë ëndërrojnë sikur bien, gjë që mund të përfaqësojë humbjen e kontrollit në një situatë të caktuar. Vëmendje e veçantë në vend të ëndrrave të natyrshme në flokë, një indeks i feminitetit dhe forcës. Rënia e tyre mund të paraqiste një vështirësi me partnerin.

Ajo që ne tani e quajmë shkencë është quajtur magji me shekuj. Kërkimi i njeriut drejt së vërtetës absolute nuk do të përfundojë kurrë, dhe kush e di se në të ardhmen nuk mund të zbulojmë një botë të fshehur pas ëndrrave tona. Njeriu mund të arrijë t’i kuptojë ato dhe mbase t’i provojë si protagonist, duke ndryshuar realitetin e tij!/b.l/noa.al/

Loading...
Loading...