Shkencëtarët krijojnë hibridin e parë të majmunit me njeriun
Transmetuar më 09-08-2019, 20:40

Shkencëtarët pretendojnë se kanë krijuar hibridin e parë të majmunit njerëzor në botë në Kinë në një provë të jashtëzakonshme për copëtimin e embrionit. Ekspertët shpresojnë se përparimi përfundimisht do të lejojë mjekët të korrnin një furnizim të pafund të organeve njerëzore për transplantim shpëtimtar.

Ekipi, i udhëhequr nga shkencëtari spanjoll Juan Carlos Izpisua, thonë se ata kombinuan me sukses qelizat burimore të njeriut me një embrion majmuni. Ata pretendojnë se embrioni "shimpmanzeve" ishte i përshtatshëm dhe mund të kishte lindur nëse procesi nuk do të abortohej.

Izpisua është i njohur në këtë fushë,  duke qenë se ka udhëhequr studimin që krijoi hibridin e parë në botë me derra njerëzorë në 2017. Shkencëtarët erdhën nga Salk Institute me bazë në Kaliforni, për Studime Biologjike dhe nga Universiteti Katolik Murcia në Spanjë.

Ata injektuan qelizat burimore të njeriut në një embrion majmunësh që ishte modifikuar gjenetikisht për të çaktivizuar gjenet që kontrollojnë rritjen e organeve. Qelizat burimore janë qelizat master të trupit me potencial për t’u bërë çdo lloj indi ose kocke.

Ekipi thotë se qelizat mbijetuan dhe formuan një embrion hybrid, i cili nëse implantohej në një majmun femër mund të kishte lindur. Por eksperimenti përfundoi përpara se embrioni të mund të rritet më tej. Ekipi nuk ka publikuar zyrtarisht detaje për zbulimin e tyre,  por kanë raportuar pretendimet e tyre në gazetën spanjolle ‘El Pais’.

Bashkëpunëtorja e projektit Estrella Núñez tha: “Rezultatet janë shumë premtuese. Ne po bëjmë eksperimentet me majmunët në Kinë sepse, në parim, ato nuk mund të bëhen në Spanjë. Ajo që duam është të bëjmë përparime për hir të njerëzve që kanë një sëmundje. Qëllimi përfundimtar do të ishte krijimi i një organi njerëzor që mund të transplantohet, por vetë rruga që ndiqet është edhe më interesante për shkencëtarët e sotëm”

Loading...
Loading...