Vendi ku benzina kushton 1 euro, cigarja 2 dhe TVSH është 7%
Transmetuar më 04-11-2019, 09:37

Ne të gjithë i njohim Ishujt Kanarie dhe Tenerife të Spanjës, për klimën gjithmonë të ngrohtë, plazhet e bardha dhe një det me ngjyra që të lë pa frymë. Ka disa ishuj ku uji është i kthjellët, pothuajse si në Karaibe dhe të tjerë ku shkojnë shumë sportistë sepse këtu është e mundur të praktikohen surfime dhe aktivitete të tjera të ngjashme.

Por jo të gjithë e dinë se Ishujt Kanarie janë gjithashtu një arkipelag në të cilin hapja e një biznesi dhe jetese mund të jetë shumë e dobishme. Gjithnjë e më shumë pensionistë nga Italia në fakt, sipas Aire (Regjistri i italianëve që banojnë jashtë vendit), vendosin të lëvizin këtu sepse me 1000 euro është e mundur të bësh një jetë si një person i pasur.

Mendojeni, benzina kushton më pak se 1 euro, cigaret (për ata me zakon) kushtojnë 2.30 euro dhe ju mund të hani një vakt të plotë duke shpenzuar shumë pak.

Ishujt Kanarie kanë stimulimin tatimor më tërheqës në Evropë, në fakt ato përbëjnë një "zonë të veçantë ekonomike" (ZEC = Zona E veçanta e Kanarisë): në vitin 2000 Bashkimi Evropian shpalli arkipelagun Kanarie një zonë me taksë të ulët, i modifikuar më pas me Ligjin Dekret Mbretëror 12/2006, me qëllim promovimin e zhvillimit ekonomik dhe shoqëror të ishujve përmes investitorëve të rinj dhe diversifikimin e strukturës prodhuese, në krahasim me rajonet e tjera spanjolle, arkipelagun Kanarie gjithnjë kishte një taksim të favorshëm sepse njihej si Komunitet Autonom, por që nga viti 2000, me prezantimin e KZZ-së, janë vendosur shumë stimuj tatimor.

Sistemi i taksave Kanarie i lejon kompanitë të shijojnë taksimin me një normë prej 4% ndaj 25% e territorit spanjoll Uebfaqja e ZEC tregon sektorët dhe faktorët e ndryshëm për të cilët do të ishte e vlefshme të jetosh dhe të investosh aty, si kostoja e benzinës e regjistruar në 2018 me 0.95 cent për litër.

Për ata që dëshirojnë të hapin një biznes në Ishujt Kanarie, fondet e financimit që mund të kontribuojnë janë deri në 60% të investimit. ZEC gjithashtu lejon avantazhet e taksave për kompanitë që nuk janë rezidente në Spanjë. Ndërsa TVSH, e cila në Ishujt Kanarie quhet IGIC, është një taksë që peshon 7% mbi shumën e tatueshme.

Qëllimi i këtij sistemi të veçantë tatimor është të gjendet pas vullnetit të ishujve, në marrëveshje me Komisionin Evropian, të krijojë vende të reja pune, të diversifikojë strukturën ekonomike të Kanareve dhe ta paraqesë veten si një pikë të lehtësuar mbështetëse për aktivitetet që do të instalohen në Afrikë.

Rregulloret në lidhje me regjimin e ri ekonomik dhe fiskal dhe KZZ-në gjithashtu janë zgjatur deri në vitin 2026. Ne nuk i ngatërrojmë Ishujt Kanarie me një strehë taksash, por nga parajsa në tokë nuk ndryshon aq shumë./b.l/noa.al/