Le të qetësohemi me koronavirusin. Tuberkulozi vret 1.6 milion njerëz nga 10 milion të prekur çdo vit
Transmetuar më 26-02-2020, 20:05

OPINION Nga Giuseppe De Lorenzo

Tuberkulozi është ndër 10 shkaqet kryesore të vdekjeve në botë. Çdo vit, vetëm në Itali, numërohen 4 mijë raste të reja dhe 350 vdekje. Por njerëzit nuk shqetësohen si me koronavirusin.

Koronavirusi është një çështje delikate që duhet të adresohet me kujdes. Askush nuk po thotë që të mos përpiqemi të kufizojmë përhapjen e tij në zona të kuqe apo edhe karantina të ndryshme, sidoemos në zonat e infektuara.

Kundër Covid 19 nuk kemi trajtime me përvojë, nuk kemi një vaksinë (thuhet se vaksina po shpiket nga zbulimet në SHBA të këtyre orëve) dhe ne ende nuk e dimë se çfarë efekti do të ketë ajo tek pacientët që kontraktohen dhe më pas shërohen. Shkalla e vdekshmërisë (2-4% në Wuhan, 0.7% jashtë Kinës) është më e lartë se ajo e gripit normal (0,1%), një virus që ne e njohim mirë, pasi shfaqet çdo vit në pak a shumë forma të ngjashme. Ballafaqimi me diçka të panjohur është gjithmonë i frikshëm, është normale. Por ka një arsye për të: siç thotë OBSH, ajo e koronavirusit nuk është ende "një pandemi" (megjithëse ka potencial). Dhe nuk ka asnjë arsye për alarm.

Nuk po themi se nuk duhet të luftohet. Nuk po themi që vendimet e marra janë të tepërta. Por reagimi, mediat dhe humori, duken të tepërta. Për ta kuptuar këtë, mendoj se duhet të kërkojmë një moment nga virusi, në të cilin jemi përqendruar prej ditësh, dhe të zgjerojmë këndvështrimin te sëmundjet e tjera. Ne i njohim ata, ne e dimë se ata infektojnë mijëra (nganjëherë miliona) njerëz dhe vrasin po aq shumë. Ata kanë jetuar me ne për vite me rradhë. Fqinjët tanë mund të preken. Megjithatë, ata nuk tërheqin të njëjtën vëmendje dhe nuk shkaktojnë sulme të pakuptimta në supermarkete.

Vetëm dy ditë më parë, Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) lëshoi ​​raportin e fundit vjetor për tuberkulozin në BE. Publikimi ndodh që të jetë i gjatë. TB është një sëmundje infektive dhe ngjitëse, e shkaktuar nga një bakter, i cili normalisht prek mushkëritë, por mund të përfshijë edhe pjesë të tjera të trupit. "Nëse nuk trajtohet – shpjegon Instituti i Lartë i Shëndetit – mund të çojë në vdekje". TB është i pranishëm në të gjitha pjesët e botës, asnjë nuk është i përjashtuar. Dhe transmetohet nga ajri pak a shumë si koronavirus (megjithëse më i vështirë), "përmes sekrecioneve të frymëmarrjes të lëshuara në ajër nga një individ infektiv, për shembull përmes pështymës, teshtitjes ose kollitjes".

Shifrat duhet të jenë shqetësuese. Në 31 vendet e Kontinentit të Vjetër, 55.337 raste të TB janë regjistruar në 2017. Deri më sot, Covid 19 ndalet në 383 raste në Evropë dhe 81 mijë në të gjithë botën, përfshirë Kinën. Edhe pse sëmundjet ngjitjëse po zvogëlohen, ne jemi akoma larg nga zhdukja e tuberkulozit, me të cilin kemi luftuar për dekada. Megjithatë, duket se na shqetëson më pak sesa koronavirusi i ri.

Ju do të thoni: TB dimë ta shërojmë, ose të paktën ta ngadalësojë atë. E vërtetë: ndërmjet viteve 2000 dhe 2017, diagnozat shpëtuan rreth 54 milion individë. Por ne nuk e kemi mposhtur atë dhe nuk ka një vaksinë plotësisht funksionale: deri më sot, e vetmja në dispozicion (BCG) është efektive në parandalimin e disa formave serioze te fillimet e sëmundjes, por eksperimentet janë ende në vazhdim, në kërkim të vaksinave më efektive. "Në botë – shpjegon Ministria e Shëndetësisë – kemi rreth 558 mijë raste të reja me rezistencë ndaj rifampicinës, ilaçi më i efektshëm kundër tuberkulozit". TB rezistent ndaj shumë ilaçeve (MDR-TB) ende paraqet "një problem serioz për shëndetin publik dhe një kërcënim për sigurinë e shëndetit".

Shkalla e vlerësuar e vdekshmërisë në Evropë, për shembull, është 0.8 vdekje për 100,000 banorë. Kjo do të thotë, se prek gjithsej 4 mijë njerëz në vit. Në krahasim me koronavirusin, është një masakër.

Gjithashtu nëse e zgjerojmë diskutimin në të gjithë botën, panorama përkeqësohet. Dhe jo pak. Vetëm në rajonin evropian të OBSH-së, kemi 275 mijë raste të TB dhe 24 mijë vdekje janë vlerësuar në 2017. Sëmundja paraqet një nga 10 shkaqet kryesore të vdekjeve në botë. "Në nivel global – sipas uebfaqes ISS – vlerësohet se 1.7 miliardë njerëz janë të infektuar me "Mycobacterium tuberculosis" dhe 5-15% e tyre e zhvillojnë sëmundje aktive gjatë jetës së tyre.

Në vitin 2017, krahasuar me 10 milion njerëz të sëmurë (përfshirë 1 milion fëmijë), TB çoi në vdekjen e 1.6 milion njerëzve (230 mijë fëmijë). 1.6 milion, kuptoni?

Vetëm në Itali, sa për të thënë, janë deklaruar 3.944 pacientë pozitivë, që në 66% të rasteve kanë të bëjnë me shtetas të lindur jashtë (kryesisht migrantë). Çdo vit, rreth 340 njerëz nga tuberkulozi vdesin në vendin tonë. Për të arritur në këto shifra, koronavirusi do të duhet të kalojë një rrugë të gjatë. Deri më tani është ndalur në 2,768 vdekje në botë.

/NOA.al