Koronavirusi/ Mesazhi i patologut me famë botërore: 10 arsye për të qenë optimist
Transmetuar më 21-03-2020, 21:46

Ndërsa në Itali dhe në botë frika e rritjes së koronavirusit rritet dita ditës përballë numrave të pozitivëve ndaj Covid-19 dhe vdekjeve të shkaktuara nga sëmundja, të cilat nuk tregojnë asnjë shenjë të zvogëlimit në nivel global, një mesazh shprese vjen nga Profesor Guido Silvestri, Profesor dhe Shef i Patologjisë në Universitetin Emory në Atlanta, Drejtor i Divizionit të Mikrobiologjisë dhe Imunologjisë në Qendrën Kombëtare të Kërkimeve Primate Yerkes dhe një anëtar i Qendrës së Vaksinave Emory.

Në një postim të gjatë të publikuar në profilin e tij në Facebook, eksperti rendit dhjetë arsye për të qenë optimistë në këtë situatë krize globale. "Unë e shkruaj këtë postim në fund të një dite 14-orëshe midis spitalit dhe laboratorit (dhe nesër do të jetë edhe më keq). Jam shumë i lodhur, kam një dhimbje koke, por e bëj me dëshirë sepse besoj me vendosmëri se dhënia e informacionit të mirë është shumë e dobishme në një moment të vështirë si ky”, shkruan Silvestri në fjalimin e gjatë me titullin“ Optimizmi që vjen nga dija ”.

Në dhjetë pikat, profesori Guido Silvestri rendit një seri provash shkencore të dala nga studimi i koronavirusit të ri: nga origjina e virusit deri tek incidenca e ulët tek fëmijët, nga letaliteti i përgjithshëm tek numri i madh i simptomave asimptomatike që gjenden në botë, duke kaluar nga pika në terapi eksperimentale në kursin dhe kohën e vaksinës së mundshme. Këto janë dhjetë pikat:

1-Origjina e virusit. Një studim sistematik i sekuencave gjenetike të SARS-CoV-2 (Andersen KG et al. Nature Medicine 2020) u lëshua dy ditë më parë i cili demonstron hije të një dyshimi se virusi ka një origjinë natyrore dhe zoonotike (nga kafshët, dhe në veçanti lakuriq nate dhe gjarpër). Pra, historia e virusit "e krijuar" në laborator konfirmohet si një mashtrim kolosal.

2-COVID-19 tek fëmijët. Studimi gjithëpërfshirës i infeksionit COVID-19 te fëmijët kinezë tregon se mbi 2145 raste totale mbi 90% ishin asimptomatike, të butë ose të moderuar, me vetëm një vdekje të raportuar, për shkak të vdekshmërisë së infeksionit.

3-Jetëgjatësia e Covid-19. Ndërsa vdekjet rriten në mënyrë dramatike si në Itali, ashtu edhe në vendet e tjera, është e rëndësishme të mbani mend se në bazë të të dhënave të përgjithshme të disponueshme, jetëgjatësia vlerësohet të jetë më pak se 2%, që do të thotë se 98% e personave të infektuar shërohen (Fauci AS, komunikimi personal ). Numri i lartë i vdekjeve që vëzhgojmë këto ditë është pra i lidhur me numrin e lartë të personave të infektuar, shpesh me simptoma të buta apo edhe pa simptoma. Mbaj mend gjithashtu se të gjitha të dhënat në dispozicion konfirmojnë që shumica e vdekjeve janë mbi 60 vjeç dhe kanë patologji të tjera të rëndësishme (diabeti, hipertensioni, sëmundja ishemike e zemrës, etj.).

4-Superfuqia e virusit- Një studim i kohëve të fundit tregon se SARS-CoV-2 jeton deri në tre ditë në sipërfaqe të caktuara siç janë plastika dhe çeliku, dhe vetëm për disa orë në sipërfaqe si kartoni dhe bakri. Virusi duket të mbijetojë për një kohë të shkurtër, disa orë më së shumti, si një aerosol. Le të shmangim "virusi mbijeton në asfalt me ​​muaj" paranojat e tipit, të cilat bazohen në asgjë.

5.Imuniteti natyror- Të dhënat mbi imunitetin natyror ndaj SARS-CoV-2 që janë fituar nga njerëz të infektuar dhe shëruar nuk janë aktualisht të tilla që të lejojnë pretendime paraprake, por me sa dimë për koronaviruset e tjera, të paktën një imunitet natyror i përkohshëm duhet të zhvillohet për një periudhë të paktën 6 -12 muaj.

6.Terapia. Për momentin gjëja më e rëndësishme në rastet e rënda ose kritike të COVID-19 – të cilat janë pakicë – është mbështetja e frymëmarrjes, ndërsa nuk ka "ilaçe magjike" që shërojnë sëmundjen, as në Rusi dhe askund tjetër. Sidoqoftë, shpresa të arsyeshme vijnë nga antiviralët si Remdesivir, dhe imunomoduluesit si Tocilizumab, Baraticinib, etj. Mbaj mend që këto të fundit janë terapi që duhet të rezervohen për raste të rënda ose kritike, ndërsa ato të buta dhe të moderuara shërohen vetë ose me terapi simptomatike.

7.Vaksina. Puna po bëhet në mënyrë të veçantë sidomos në Sh.B.A në platforma të ndryshme vaksinimi, në veçanti vaksinat e ARN-ve dhe vaksinat e proteinave rekombinante të pikut (S). Këto vaksina mund të jenë të gatshme për studime fillestare klinike (siguri + imunogjenitet) deri në vjeshtën e ardhshme, megjithëse për studime aktuale të efikasitetit klinik me siguri do të zgjasin 12-18 muaj.

8.Temperatura. Ende ka indikacione – jo prova, por sigurisht prova – që dëmi i shkaktuar nga pandemia COVID-19 mund të paktën të zbutet pjesërisht me ardhjen e pranverës.

9-Efekti i lajmeve të rreme. Ju lutemi ndaloni së dëgjuari një herë e përgjithmonë. Po ju referohem të dy sharlatanëve në keqbesim – të cilët janë vetëm mashtrues dhe atyre, mjerisht, me mirëbesim, domethënë njerëz të guximshëm dhe të frikësuar që përhapin dezinformata sepse, shumë thjeshtë, ata nuk dinë se çfarë flasin. Disinformimi nuk shërben kurrë për asgjë, në përgjithësi, shumë më pak në një situatë si kjo.

10-Optimizmi, gjithmonë dhe kurdoherë. Pavarësisht gjithçkaje, unë mbetem fort optimist, dhe jam i bindur që brenda disa muajsh do të kthehemi të jetojmë si më parë – me të vërtetë, se do të jetojmë më mirë se më parë, nëse nga kjo frikë e madhe kemi mësuar mësimet e duhura, si shkencëtarë, si qytetarë (si në Itali ashtu edhe në SHBA) dhe si njerëzimi në përgjithësi. Sepse kjo është sfida e vërtetë e madhe që duhet të fitojmë të gjithë së bashku – gjithashtu për të nderuar viktimat e kësaj sëmundjeje në mënyrën më të mirë të mundshme./b.l/noa.al/

Loading...