Sipas ekspertëve / 5 arsyet pse duhet të mbani një maskë
Transmetuar më 19-10-2020, 09:55

Vendimi për të mbajtur një maskë gjatë pandemisë COVID-19 është bërë më shumë një çështje politike sesa një çështje shëndetësore, siç raportoi shkrimtarja Maggie O’Neill për Shëndetin.

"Unë kurrë nuk jam ndjerë aq e mëshirshme për ata që janë përreth meje ashtu siç kam qenë gjatë katër muajve të fundit," shkroi ajo.

Me një mungesë të protokollit kombëtar se kur dhe ku duhet të mbani një maskë fytyre, nuk është anormale të turpërohesh për veshjen e një të tillë dhe të zemëruar kur të tjerët nuk e bëjnë.

Në thelb, megjithëse disa njerëzve nuk u pëlqen të detyrohen të bëjnë asgjë, veçanërisht nga qeveria, shkencëtarët kanë provuar se marrja e kësaj mase shtesë (përveç distancimit shoqëror) ndihmon në frenimin e përhapjes së koronavirusit.

Pse duhet të vishni një maskë?

Ato zvogëlojnë transmetimin viral (nëse vishen si duhet).

"Maskat kirurgjikale dhe mbulesat e rrobave mund të zvogëlojnë transmetimin viral me 70% nëse të gjithë i veshin dhe i veshin siç duhet mbi hundën dhe gojën," – thotë Purvi Parikh.

Ato parandalojnë përhapjen asimptomatike.

Veshja e një maske është një mënyrë e thjeshtë për të zvogëluar rrezikun e përhapjes së paditur të infeksionit, thotë ai, por nuk është një ilaç – njerëzit gjithashtu duhet të respektojnë rregullat e distancimit shoqëror dhe të praktikojnë higjienën e mirë të duarve.

Ju jeni duke mbrojtur të tjerët nga sëmundjet.

Parashikohet gjithashtu që rreth shumë prej këtyre vdekjeve mund të parandalohen nëse 95 përqind e vendit do të vishte maska.

Ata janë të mandatuar nga ligji në disa shtete.

Maskat  janë higjienë e mirë në përgjithësi

Profesionistët mjekësorë nga kirurgët te dentistët kishin maska për të mbrojtur veten nga pikat, mikrobet dhe sëmundjet, si dhe për të parandaluar përhapjen e mikrobeve të tyre, madje edhe pandeminë e mëparshme. Në shumë kultura, mbajtja e maskës kur është i sëmuri ka alergji ose është shenjë respekti për të tjerët. Veshja e një maske për të mbrojtur veten është normale, dhe thjesht një higjienë e mirë kur jeni në një situatë me rrezik të lartë.

/NOA.al