Infographic/ Si ndikon ngjyra e syve tek secili prej nesh
Transmetuar më 19-10-2020, 10:23

Që nga vargjet e famshme të këngëve të dashurisë ,  te historitë e legjendave antike, ngjyra e syve ka mahnitur audiencën gjatë gjithë kohës. Origjina dhe përbërja gjenetike e lidhur me ngjyrën e syve e bën ngjyrën e syrit më komplekse sesa një koleksion i thjeshtë i tipareve estetike.

Megjithatë, gjenet dhe përqendrimet e pigmenteve janë dy faktorë të rëndësishëm në përcaktimin e ngjyrës së syve. Disa ngjyra të syve janë më të rralla se të tjerat dhe mund të lidhen me gjenetikën ose origjinën familjare dhe trashëgiminë.

Hannah Scanga, MS, një këshilltare gjenetike në UPMC Eye Center, shpjegon, “Dy gjenet kryesore që ndikojnë në ngjyrën e syve, kryesisht sytë kafe dhe blu, janë OCA2 dhe HERC2. Gjenet shtesë ndikojnë në ngjyrat e tjera të syve dhe variacionet specifike, duke përfshirë sytë jeshilë ose lajthi dhe unazat e arta. ” Shkalla e ngjyrës së syve nga më e zakonshmja te më e pakta është kafe, blu, lajthi, jeshile dhe argjendi.

Sipas Ellen Mitchell, MD, “Përqendrimet e pigmentit melaninë në irisin e syrit janë përcaktuesi kryesor i ngjyrës së syve. Sasi më të larta të melaninës çojnë në ngjyra më të errëta ndërsa sasi më të ulëta rezultojnë në ngjyra më të lehta të syve ”.

Dr. Mitchell vazhdon, "Lipokromi i pigmentit gjithashtu luan një rol në përcaktimin e ngjyrës së syve, veçanërisht sytë e gjelbër".

Ngjyra e syve gjithashtu mund të ndryshojë për shkak të faktorëve si madhësia e nxënësit, emocionet dhe mosha.

Sidoqoftë, nëse këto ndryshime janë drastike ose ndodhin vetëm në njërin sy, kjo mund të tregojë një gjendje mjekësore dhe duhet të diskutoni për simptomat me një mjek.

/NOA.al