Transmetuar më 22-10-2020, 09:08

Arizona, e cila legalizoi kanabisin mjekësor në vitin 2010, është shtëpia e një tregu të mbushur me një larmi produktesh.

PHOENIX – Që nga viti 2012, 11 shtete kanë legalizuar përdorimin e marihuanës për të rriturit – të cilën votuesit në të gjithë vendin po e konsiderojnë në votimet e tyre këtë vit. Studiuesit sapo kanë filluar të kuptojnë efektet e këtyre ligjeve.

Kolorado dhe Uashingtoni ishin shtetet e para që legalizuan drogën dhe Kalifornia, shteti më i populluar në vend, i ndoqi ato.

Ndër shqetësimet më të theksuara të legalizimit janë nëse ka shkaktuar më shumë të rinj të përdorin drogën dhe nëse më shumë njerëz po vdesin në përplasje automatike të shkaktuara nga shoferë të dëmtuar.

Të dhënat tregojnë pak ndryshime në secilën fushë.

Sondazhet e të rinjve në Kolorado, për shembull, tregojnë një rënie të lehtë të përqindjes së nxënësve të shkollave të mesme dhe të mesme që përdorin ilaçin. Në Uashington, normat kanë mbetur të njëjtat.

Kundërshtarët e legalizimit thonë se rreziku është shumë i madh nëse të rinjve u krijohet përshtypja se marihuana nuk është e dëmshme, ose nëse shoferët bëhen të dobët për t’u hipur në timon kur ato janë të larta.

Shtetet me marihuanë të legalizuar po gjejnë më shumë shoferë të dëmtuar nga ilaçi, por kjo vjen pjesërisht sepse ata po kërkojnë më shumë për të. Kolorado, për shembull, nuk gjurmoi nivelin e dëmtimit të marihuanës për shoferët e dyshuar për përdorimin e saj deri në 2016.

Uashingtoni pa një rritje të ngarjes së drogës para legalizimit që vazhdoi pasi u lejua droga, dhe ka parë më shumë aksidente fatale me njerëz në substanca të shumta. Të dhënat e Kalifornisë tregojnë një rritje të njerëzve që vozisin ndërsa përdorin ilaçe të përfshira në aksidente fatale.

Por zyrtarët në ato shtete hezitojnë të shohin rritjen e legalizimit, dhe studiuesit nuk kanë treguar një rritje të totalit të viktimave të trafikut të lidhura me ndryshimet. Për shembull, California kishte 8.3% më pak viktima të trafikut në 2018, vitin e shitjeve me pakicë të marihuanës që filluan atje, sesa bëri në 2017.

Në Arizona, legalizimi rekreativ është në fletët e votimit këtë vjeshtë. Mbështetësit thonë se mënyra më e mirë për të zbutur ndikimet në shoqëri janë licencimi dhe rregullimi i industrisë, duke futur disa nga të ardhurat e reja nga taksat përsëri në programe për të zvogëluar përdorimin nga të rinjtë dhe për të luftuar drejtimin e automjeteve të dëmtuara.

/NOA.al