Studiuesit/  Hardhucat në Florida përshtaten me temperaturat e ftohta të dimrit
Transmetuar më 22-10-2020, 09:34

Studiuesit mblodhën 63 hardhuca nga gjashtë specie të ndryshme përreth Miamit, pesë prej të cilave ishin specie tropikale dhe jo vendase në Florida të Jugut .

Ata i eksperimentuan në laboratorin në Universitetin e Miamit dhe individualisht ftohën kafshët derisa secila prej tyre ishte shumë e ftohtë për t’iu përgjigjur një bute të butë në gjymtyrën e saj të pasme.

"Në këtë pikë, hardhuca u hoq nga pije freskuese dhe temperatura e brendshme e trupit të hardhucës u regjistrua si kufiri i tij më i ulët i temperaturës," tha Stroud.

"Lizards më pas u lejuan të ktheheshin në temperaturën e dhomës; çdo hardhucë ​​e vetme në këtë studim u rikuperua në shëndet të plotë pas vetëm disa minutash."

"Një rezultat i madh i papritur i këtij studimi ishte që të gjitha speciet konverguan në të njëjtin nivel të ri, më të ulët të tolerancës termike," tha Stroud.

"Ndërsa kishte një ndryshim të madh në tolerancën e temperaturës para ngjarjes së ftohtë – disa, si bazilisk kafe me trup të madh, ishin shumë intolerantë ndaj temperaturave të ulëta, ndërsa të tjerët si anole kreshtë Porto Rican ishin më të fuqishme – ne vërejtëm se të gjitha speciet tani mund të tolerojë, mesatarisht, të njëjtën temperaturë më të ulët ".

Stroud tha nga ky studim, i cili publikoi të martën në revistën Biology Letters, nuk ishte e qartë nëse hardhucat po u përshtateshin temperaturave më të ulëta në një mënyrë që mund të trashëgohej nga pasardhësit e tyre ose nëse ishte një rregullim i përkohshëm i kufijve të tyre fiziologjikë – ambientim.

"Nëse ndryshimet në tolerancën e temperaturës që kemi vërejtur janë rezultat i përshtatjes, atëherë kjo siguron një pasqyrë interesante se si evolucioni mund të duhet të përfshihet më mirë në kuptimin e shpërndarjeve të specieve," i tha Stroud CNN.

/NOA.al