Transmetuar më 23-10-2020, 18:24

Ngrohja globale është një ndër problemet më të mëdha me të cilën përballet njerëzimi në ditët e sotme.

Shkencëtarët kanë ngritur alarmin pasi për herë të parë në histori uji në Arktik ende nuk ka ngrirë.

Ngrirja e vonuar vjetore në Detin Laptev është shkaktuar nga nxehtësia e zgjatur në Rusinë veriore dhe ndërhyrja e ujërave të Atlantikut, thonë shkencëtarët e klimës që paralajmërojnë për efektet e mundshme goditëse në të gjithë rajonin polar.

Temperaturat e oqeanit në zonë u ngjitën kohët e fundit në më shumë se 5C mbi mesataren, pas një thyerje rekord të valës së nxehtësisë dhe rënies jashtëzakonisht të hershme të akullit të detit dimrin e kaluar.

Nxehtësia e bllokuar kërkon një kohë të gjatë për t’u shpërndarë në atmosferë, madje edhe në këtë kohë të vitit kur dielli zvarritet mbi horizont për pak më shumë se një orë ose dy çdo ditë.

“Mungesa e ngrirjes deri më tani këtë vjeshtë është e pashembullt në rajonin e Arktikut Siberian”, tha Zachary Labe, një studiues postdoktoral në Universitetin Shtetëror të Kolorados. Ai thotë se kjo është në përputhje me ndikimin e pritur të ndryshimit të klimës nga ndikimi i njerëzve.