Nga ditari i mjekut me koronavirus: Si virusi ka ndryshuar modelet tona të gjumit
Transmetuar më 07-04-2021, 18:14

Çrregullimet e gjumit janë një reagim i zakonshëm ndaj të gjitha fatkeqësive natyrore – nga përmbytjet te epidemitë, shkruan John Wright i Bradford Royal Infirmary, dhe pandemia Covid nuk është përjashtim.

Kur fillova këtë ditar pak më shumë se një vit më parë, virusi po vinte drejt nesh nga brigjet e largëta dhe kolegët e mi klinikë po zgjoheshin në mes të natës duke u shqetësuar për stuhinë që po krijonte.

Kur spitali filloi të mbushej me pacientë të sëmurë akut, pagjumësia buronte nga shqetësimet për pacientë individualë dhe listat e kontrollit mendor për ditën në vazhdim.

Ndërsa filloi bllokimi, kjo pagjumësi u përhap me shpejtësi në pjesën tjetër të popullsisë. Në sondazhet kombëtare në Britani dhe Itali, shumica e njerëzve raportuan probleme me gjumin.

Bota ishte shtrirë zgjuar e vështruar në tavan. Izolimi nga bllokimi, prishja e rutinave tona normale, shqetësimi për kapjen e infeksionit dhe stresi nga pasiguria në punë dhe ekonomike, të gjitha kontribuojnë në shqetësimin tonë të natës.

Njerëzit me probleme gjumi para pandemisë kanë përjetuar një përkeqësim të simptomave dhe ata që ishin në gjumë të mirë kanë filluar të përjetojnë pagjumësi. Mjekët e gjumit kanë dalë me etiketën e Covid-somnia ose koronasomnisë për të përshkruar shumëllojshmërinë e çrregullimeve të gjumit, jo vetëm tek pacientët, por në të gjithë popullsinë.

Shumë infeksione virale shkaktojnë lodhje dhe përgjumje dhe Covid gjithashtu. Ky është një virus që ndikon qartë në sistemin tonë nervor – nga nervat e nuhatjes dhe fytyrës, duke shkaktuar humbjen e nuhatjes dhe shijes, deri te simptomat e trashëguara të Covid të dhimbjeve të kokës dhe mjegullës së trurit.

Kam akoma disa simptoma të vogla të gjata, shije të çuditshme metali dhe sapuni kur ha. Më bezdisshëm, gjumi im është prishur dukshëm – zgjime të përsëritura me hedhje dhe kthim ndërsa pres që të bie përsëri.

Sam Khan, drejtori klinik i kujdesit urgjent të Bradford Royal Infirmary, e ka pasur atë shumë më keq. Ai e mori Covid-in në 24 Mars 2020, menjëherë në fillim të bllokimit të Mbretërisë së Bashkuar, dhe më pas ishte jashtë punës për pesë muaj.

Ai ende ndihet pa frymë dhe i lodhur dhe ende nuk mund të përqendrohet në gjërat siç duhet. Ai dikur ishte i mirë në analizimin e informacionit dhe marrjen e vendimeve të shpejta, siç u duhet mjekëve në një lagje të zënë, por tani është një sfidë. Interesante, pasi Sam bëri vaksinën në dhjetor, gjumi i tij ishte përkeqësuar – megjithëse nuk ka asnjë provë të një lidhjeje shkakësore. /k.k/noa.al/

Marrë nga BBC