Transmetuar më 14-04-2021, 16:58

Brukseli kërkon që certifikata e vaksinimit të jetë të jetë funksionale për vendet e BE, deri në fund të qershorit.

Skema pilote do të prezantohen që në fillim të muajit me qëllimin për ta bërë sistemin funksion nga 21 qershori.

Komisioni Europian kishte kërkuar që e ashtuquajtura “certifikata e gjelbër” digjitale të aplikohet që nga fundi i muajit maj.

Por nën trysninë e shteteve anëtare ajo varet më shumë nga turizmi si Greqia dhe Spanja.

Por ky objektiv nuk qëndron më. Komisoneri Europian për drejtësinë Didier Reynders theksoi se certificata e gjelbër digjitale nuk është një pasaportë e thjeshtë vaksinimi, por edhe çertificatë e testimit kundër Covid-19, apo për personat që e kanë kaluar sëmundjen, dhe kanë antitrupa.

Sipas tij komisioni po punon fort për të parandaluar diskriminimin e individeve që nuk janë ende të vaksinuar.

/a.m/NOA.al