OPINION/ Për konceptin Nënë dhe konceptin Baba! – nga Andi Përmeti
Transmetuar më 10-06-2021, 17:25

Gjatë jetës sime jam ndeshur shpesh me debate, nga më të ndryshmet, debate juridike, debate politike, debate sporti, debate morali, por kurrë më parë nuk kisha ndeshur një debat kaq të pështirë, denigrues, të turpshëm dhe kobsjellës sesa debati i ditëve të fundit për të vrarë fjalët nënë dhe baba.

Une personalisht nuk kam pasur asnjë problem sesi dikush e trajton jetën e tij, qofte kjo ndjesore, qofte sek suale. Gjithmone kam qene mbeshtetes i te drejtes se gjithkush ka te drejte ta jetoje jeten e tij sic do, pa u gjykuar e as paragjykuar nga askush.

Nuk kam gjykuar as 17 majin, diten kur vrullshem jeta sek suale e dikujt nderhynte ne te gjithe vendin, me prepotence, ne shesh, para gjithkujt sikur cdo banor i ketij vendi te kishte detyrimin te dinte pjesen sek suale te gjithkujt.

Imagjino sikur kete ta benin edhe heterosek sualet, te dilnin e te krenohesin se cfare benin ne jeten e tyre ndjesore a sek suale. Nuk shkon dhe nuk shkon as 17 maji per te njejten barazi.

Por nëse deri me sot nuk kam pasur asnje kundershti ndaj ketij komuniteti, perkundrazi kam menduar gjithmone qe jane ne te drejten e tyre, sot ate kane nderhyre dhunshem, frikshem dhe ne menyren me abuzive te mundshme ne jeten time dhe te gjithkujt. Ata kerkojne te hiqet fjala nene dhe fjala baba. A thua se në këtë botë i ka sjellë lejleku?

Kjo eshte e tepert dhe nuk ka te beje me me ta, se cfare ata bejne, si jetojne, me ke jetojne, a ndihem te persekutuar a jo? Ketu jane ata qe po tentojne te na persekutojne ne, me forcen dhe dhunen me te madhe, duke kerkuar te relativizojme gjithcka Perendia dhe natyra ka krijuar: familjen, nenen, babain. Kjo eshte e tepert dhe nuk mund te merret me shaka. Jo, kjo jo.

Ata kane nene e baba. Ata kane familje dhe padiskutim kane te drejte te krijojne familjen e tyre, si ata e mendojne, si ata e ndjejne por pa u lejuar per asnje cast te nderhyjne dhunshem ne familjen time, ne familjen e cdo shqiptari.

Nuk ka per te guxuar kush te detyroje djalin tim mos i therrase nene, nenes se tij dhe mua, baba. Kjo tejkalon cdo kauze. Kjo ka te beje me vet themelin e jetes, mbi ate qe ne jemi krijuar dhe rritur. Kjo eshte nje kauze ku ne si shoqeri duhet te jemi qartazi te prere per te mos lejuar askend te nderhyje dhunshem ne familjet tone.

Kjo eshte nje kauze ku ne qartazi duhet te distancohemi nga gjithkush qe kerkon te denigroje, poshteroje dhe shkaterroje familjet tone. Kjo eshte e teper. Mjaft më!

Shënim:

Prej se disa muajsh, komuniteti LGBTI ka propozuar që fjalët “nënë” dhe “baba” të zëvendësohen me fjalët “prindi1” dhe “prindi2”. Ky propozim, doli fillimisht nga dy prindër në Britaninë e Madhe të cilët refuzuan të quheshin nënë dhe baba, por pëlqenin të quheshin prindi 1 dhe prindi 2. Ky debat është hapur së fundmi edhe në Shqipëri. Kanë qenë anëtarë të komnitetit LGBTI të cilët i dhanë zë këtij propozimi, por që u përballën me shumë reagime.