Transmetuar më 15-06-2022, 20:16

Mitet kanë qenë, janë dhe do të jenë gjithmonë mes nesh edhe pse shumë prej tyre janë përgënjeshtruar, të shumtë janë ata që vazhdojnë të rezistojnë, duke qenë ende si të vërteta në mendjet e shumë njerëzve.

Në këtë kontekst, faqja e internetit TheRichest ka përpiluar një listë të 10 miteve më të mëdha që shumë besojnë ende dhe noa.al jua sjell më poshtë:

Meshkujt mendojnë për seksin çdo 7 sekonda:

Përveç faktit që nuk ka asnjë mënyrë objektive shkencore për ta dokumentuar këtë, ekziston një brez i tërë që është në gjendje ta përgënjeshtrojë atë. Arsyeja pse ky mit vazhdon të ekzistojë është thjesht sepse… është argëtuese.

Ne përdorim vetëm 10% të trurit tonë:

Shkenca dhe teknologjia moderne janë në gjendje ta hedhin poshtë këtë (dhe e ka bërë), por miti është ende popullor. Studimet moderne kanë treguar se çdo zonë e një truri të shëndetshëm ka diçka për të bërë – dhe ka. Rreth 10% thuhet se kanë ardhur nga “statistikat” nga “gurutë” në fushën e vetëndihmës.

Macet ulen gjithmonë në këmbë:

Po, macet janë të admirueshme për shkathtësinë, shpejtësinë dhe reflekset e tyre – por siç mund t’ju sigurojë çdo pronar maceje, macet gjithashtu shkëlqejnë në… mënyra të tjera rehatimi (dhe shpesh tepër qesharake) që vijnë kryesisht për shkak të ngathtësisë. Sigurisht, është e vërtetë që ato gjithmonë ngrihen shpejt në këmbë. Në çdo rast nuk keni nevojë të eksperimentoni me macen tuaj, në fund të fundit nuk është faji i të gjallëve për mitet që njerëzit kanë për të.

Flokët dhe thonjtë vazhdojnë të rriten gjatë edhe pas vdekjes:

Krejt paradoksalisht – dhe pavarësisht makabres së gjithë çështjes – ka një bazë, pasi në të vërtetë, kufomat shpesh duken se kanë thonjtë dhe flokë më të gjatë. Fenomeni ndodh për shkak të dekompozimit/tërheqjes së lëkurës dhe muskujve të të ndjerit, duke rezultuar në një sipërfaqe/sipërfaqe më të madhe të thonjve dhe flokëve.

Gjeli i detit shkakton përgjumje:

Po, gjeli i detit përmban triptofan, i cili mund të shkaktojë përgjumje, por e njëjta substancë gjendet edhe në mishin e viçit dhe pulës – dhe askush nuk i fajëson për përgjumjen që u shkakton njerëzve. Ky mit duket se ka ardhur për shkak të lidhjes së gjelit të detit me tryezat festive, të cilat zakonisht lidhen me konsumin e lartë të ushqimit dhe… gjumin me barkun ploy.

Hëna e plotë ndikon në sjelljen e njeriut:

Incidente të izoluara të sjelljes së çuditshme / ekstreme e kanë "mbështetur" këtë teori, si dhe nocioni që uji në tru ndikohet nga lëvizjet / fazat e hënës (si uji në fenomenet natyrore, për shembull në baticat). Sigurisht, njerëzit sillen çuditshëm edhe kur nuk ka hënë të plotë. Në çdo rast, statistikat nuk janë të mjaftueshme për të vërtetuar perceptimin e një shpërthimi sjelljesh të çuditshme/ekstreme gjatë hënës së plotë.

Fjalët e fundit të Marie Antoinette:

“Meqë nuk kanë bukë, le të hanë pandispanje”. Edhe pse me shumë saktësi tregon dallimet klasore dhe ndasitë që shkaktuan Revolucionin Francez, në realitet Marie Antoinette ndoshta nuk e tha kurrë këtë frazë. Shumë historianë tregojnë për Jean-Jacques Rousseau, i cili shkroi për një princeshë që nuk kishte asnjë interes për të varfërit. Disa besojnë se këto fjalë janë thënë nga Maria Teresa e Spanjës.

Flokët forcohen kur i qethni:

Nuk është e vërtetë, thjesht kur flokët janë të gjatë i shohim në një nivel/fazë tjetër, ndërsa kur rirriten priren të jenë më të ndryshëm në ngjyrë.

Walt Disney ishte ngrirë pas vdekjes së tij:

Ai ishte shumë mistik dhe kur vdiq në 1966, cryonica sapo kishte filluar të bëhej e njohur për publikun e gjerë. Cryonica është ngrirja e njerëzve që aplikohet nga disa kompani, me shpresën se shumë vite më vonë njerëzit do të ringjallen. Megjithatë ky nuk është rasti i Walt Disney. Thjesht ishte viktimë i famës së kohës.

Ka një anë të errët të Hënës:

Pink Floyd dhe "Dark Side of the Moon" janë fajtorë për gjithçka. Vërtet ka një anë që nuk "sheh" Tokën (vetëm 59% e sipërfaqes "duket" nga planeti ynë), por kjo nuk do të thotë se 41% e mbetur nuk ndriçohet kurrë. /noa.al