Transmetuar më 15-07-2022, 09:00

E qeshura e fëmijës është lumturia e çdo prindi. Të shohësh gëzimin në sytë e tyre dhe të dëgjosh të qeshurat e tyre është një emocion i veçantë.

Megjithatë, disa ekspertë besojnë se e qeshura e pakontrollueshme për shkak të gudulisjes nuk është aq argëtuese sa duket, veçanërisht për fëmijët e vegjël.

Gudulisja mund të jetë traumatike

Shumica prej nesh kanë të paktën një kujtim të pakëndshëm të përpjekjes për të ndaluar një gudulisje, por duke qeshur aq shumë sa nuk mund të flisnim. Herë të tjera, ne thoshim vazhdimisht ndalo ose përpiqeshim të largoheshim ndërsa gudulisja vazhdonte.

Gudulisja e zgjatur mund të përshpejtojë rrahjet e zemrës, duke ushqyer frikën e fëmijës nga mbytja dhe duke e bërë atë të mbistimulohet. Si rezultat i kësaj gjendje, ai do të ketë energji të tepërt, e cila nëse nuk lirohet, mund të çojë në lëndim.

Gudulisja mund të shkaktojë paralizë të përkohshme

Gudulisja është argëtuese, por mund të jetë edhe e rrezikshme. Ndjenja e gudulisjes shpesh i bën njerëzit të ndihen sikur po sulmohen. Shpesh, stimulimi intensiv shkakton tronditje, një paralizë e përkohshme, e cila e pengon njeriun e gudulisjes të rezistojë.

E qeshura është vetëm një refleks

Ne shpesh supozojmë se e qeshura është një manifestim i gëzimit. Në vend të kësaj, njerëzit qeshin si një reagim automatik kur i gudulisim. Për shkak të kësaj, ne nuk kemi kontroll mbi mënyrën se si reagojmë, dhe është edhe më keq për foshnjat dhe fëmijët e vegjël që nuk janë në gjendje të shprehin me fjalë nevojat dhe dëshirat e tyre.

Gudulisja është e dhimbshme fizikisht

Një gudulisje mund ta bëjë fëmijën tuaj të bërtasë me të qeshura. Megjithatë, praktika mund të jetë e dhimbshme për të. Hulumtimet mbi modelet e fytyrës tregojnë se gudulisja ka një anë të pakëndshme të vazhdueshme, pasi pjesëmarrësit bënin shenja që tregonin dhimbje, edhe kur qeshnin./TAR