Transmetuar më 17-08-2022, 08:18

Quhet V.MO dhe kushedi nëse në të ardhmen do të bëhet diçka si Volkswagen Golf i qiejve. Është projekti që grupi gjerman po zhvillon në Kinë për biznesin e lulëzuar të makinave fluturuese, ose në termin e tij teknik, e-VTOL (Electric Vertical Take-Off and Landing).

Dy vite e gjysmë pasi Volkswagen Group China filloi projektin për krijimin e një e-VTOL, ekipi i zhvillimit ka ndërtuar tashmë prototipin e parë me të cilin do të kryhen fluturimet e para testuese.

¿Se convertirá este V.MO en algo así como un Golf volador?

“Tigri Fluturues”, siç është quajtur prototipi për të përkujtuar vitin e tigrit kinez, është një avion 11.2 metra i gjatë dhe me një hapje krahësh 10.6 metra, i pajisur me tetë rotorë (të cilët e ndihmojnë atë të ngrihet vertikalisht) dhe dy motorë për fluturim.

Kabina e tij mund të strehojë deri në katër pasagjerë (me bagazhin e tyre përkatës) dhe premton një distancë prej rreth 200 kilometrash, gjithmonë bazuar në një sistem të pastër shtytës, pasi V.MO lëviz vetëm me energji elektrike.

Durante el próximo año el Volkswagen V.MO se mejorará mediante vuelos de prueba.

Volkswagen do ta përdorë vitin e ardhshëm për ta përmirësuar V.MO, të cilit do t’i shtojë një version të modifikuar në fund të vitit 2023, kohë në të cilën ndoshta do të jetë e mundur të bëhet një vlerësim më realist i hyrjes në shërbim.

V.MO po zhvillohet në Kinë jo rastësisht, por sepse gjigandi aziatik pritet të jetë tregu në të cilin dronët apo taksitë fluturuese mund të prodhohen më shpejt.

Megaqytetet kineze (ku funksionon ky lloj transporti ajror individual) dhe numri i madh i klientëve potencialë me fuqi të lartë blerëse krijojnë terrenin e duhur për ta bërë Kinën, liderin e ardhshëm të dronëve të transportit, ku prodhuesit e makinave nuk duan të mbeten jashtë.