Transmetuar më 16-07-2023, 18:31

Shalqiri është një simbol i kësaj stine. Përveç të qenit një opsion freskues, ai gjithashtu ka përfitime ushqyese që e bëjnë atë një zgjedhje të shëndetshme për t’u shijuar gjatë valëve të të nxehtit. Sikur të mos mjaftonte kjo, ai përmban përbërës të ngjashëm me ata të viagrës, ilaçi për mosfunksionimin erektil dhe madje mund të rrisë epshin, sipas një studimi të publikuar nga shkencëtarët në Universitetin A&M të Teksasit.

Kjo është për shkak të përmbajtjes së citrulinës, një substancë e aftë për të relaksuar enët e gjakut. Sipas studiuesve, kur konsumohet shalqi, citrulina shndërrohet në argininë, një aminoacid që, ndër të tjera, rrit prodhimin e oksidit nitrik, i cili nga ana e tij relakson kapilarët dhe ky është i njëjti efekt që ka edhe Viagra. Problemi i vetëm është se citrulina gjendet në një përqendrim më të lartë në lëkurën e shalqirit. Aktualisht, shkencëtarët po hetojnë mundësinë e prodhimit të varieteteve të reja të frutave me përqendrime më të larta të citrulinës në tul.

Megjithëse më shumë studime kanë sugjeruar se shalqiri mund të ketë një efekt të ngjashëm me Viagrën për sa i përket përmirësimit të funksionit erektil, është e rëndësishme të theksohet se provat shkencore mbi këtë temë janë të kufizuara dhe nevojiten më shumë kërkime për të mbështetur këto pretendime.

Frutat më të preferuara të stinës së verës janë padiskutim mango dhe shalqiri. Megjithatë, nuk duhet ta teproni me sasinë. Shalqinjtë me përmbajtje të lartë uji janë të shkëlqyeshëm për të shuar etjen, por kjo sjell me vete disa efekte anësore. Edhe pse është një burim i shkëlqyer i ujit dhe fibrave dietike, shalqiri mund të shkaktojë probleme me tretjen, si diarre, fryerje dhe gazra. Konsumimi i shalqirit nxit humbjen e peshës dhe besohet se mund të ketë edhe efekt antikancerogjen.