Transmetuar më 10-08-2023, 18:33

Një kafkë e lashtë që daton 300.000 vjet më parë, është ndryshe nga çdo fosil tjetër njerëzor paramodern i gjetur ndonjëherë, duke treguar potencialisht një degë të re në pemën familjare njerëzore, sipas një studimi të ri.

Një ekip ndërkombëtar studiuesish nga Kina, Spanja dhe Mbretëria e Bashkuar zbuluan kafkën, veçanërisht nofullën e poshtme në rajonin Hualongdong të Kinës lindore në vitin 2015, së bashku me 15 ekzemplarë të tjerë, që të gjithë mendohet se kanë origjinën nga Pleistoceni i mesëm i vonë.

Shkencëtarët besojnë se fundi i Pleistocenit të Mesëm, i cili filloi rreth 300.000 vjet më parë, ishte një periudhë kyçe për evolucionin e homininëve, specie që konsiderohen si njerëzore ose të lidhura ngushtë, duke përfshirë njerëzit modernë.

Botuar në Journal of Human Evolution më 31 korrik, një studim nga ekipi hulumtues zbuloi se mandibula, e njohur si HLD 6, është "e papritur" dhe nuk përshtatet në asnjë grup ekzistues taksonomik.

Sipas studimit, shumë fosile hominin të Pleistocenit të zbuluara në Kinë kanë qenë po aq të vështira për t’u klasifikuar dhe më parë janë perceptuar si anomali.

Megjithatë, ky zbulim, së bashku me kërkime të tjera të kohëve të fundit, po ndryshon ngadalë atë që njerëzit dinë për modelin evolucionar në Pleistocenin e Mesëm të vonë.

HLD 6 dhe një mozaik karakteristikash

Duke krahasuar mandibulën HLD 6 me ato të homininëve të Pleistocenit dhe njerëzve modernë, studiuesit zbuluan se ajo ka veçori të të dyjave, raportojnë mediat e huaja.

Ajo ka një formë të ngjashme me mandibulën e Homo Sapiens, specieve tona moderne njerëzore që evoluan nga Homo erectus. Por ajo gjithashtu ndan një karakteristikë të një dege të ndryshme që evoluoi nga Homo Erectus, Denisovans. Ashtu si Denisovanët, HLD 6 nuk duket të ketë mjekër.

"HLD6 nuk paraqet një mjekër të vërtetë, por ka disa tipare të shprehura dobët që duket se parashikojnë këtë tipar tipik të H. Sapiens", tha autorja e studimit María Martinón-Torres, drejtore e Qendrës Kombëtare të Kërkimit mbi Evolucionin Njerëzor (CENIEH) në Spanjë.

"Hualongdong janë kështu popullsia më e hershme fosile e njohur në Azi për të paraqitur këtë mozaik të tipareve primitive dhe të ngjashme me H. Sapiens", shtoi ajo.

Studiuesit teorizojnë se HLD 6 duhet t’i përkasë një klasifikimi që ende nuk i është dhënë një emër, dhe se karakteristikat moderne të njeriut mund të kenë qenë të pranishme qysh 300.000 vjet më parë, përpara shfaqjes së njerëzve modernë në Azinë Lindore.

Studiuesit gjithashtu morën parasysh moshën e individit të cilit i përkiste kocka e nofullës, pasi format e kafkës mund të ndryshojnë midis fëmijëve dhe të rriturve.

HLD 6 mendohet se i përkiste një njeriu 12 deri në 13-vjeç. Ndërsa studiuesit nuk kishin një kafkë të rritur të së njëjtës specie për t’u krahasuar me të, ata panë kafkat hominin të Pleistocenit të Mesëm dhe të Vonë të moshës së ngjashme dhe të rritur dhe zbuluan se modelet e tyre të formës mbetën të qëndrueshme pavarësisht nga mosha, duke mbështetur më tej teorinë e shkencëtarëve.

Sipas Martinón-Torres, nevojitet më shumë punë për të vendosur siç duhet HLD 6. "Më shumë fosile dhe studime janë të nevojshme për të kuptuar pozicionin e tyre të saktë në pemën familjare njerëzore", tha ajo.