Transmetuar më 20-03-2024, 08:59

Peshku ka qenë dhe mbetet gjithmonë një vakt i shëndetshëm. Për të mos përmendur që është shumë i adaptueshëm dhe i gjithanshëm.

Ju mund të gatuani peshk duke përdorur pothuajse çdo lloj mënyre gatimi: pjekje në furrë, pjekje në skarë, zierje në avull, skuqje ose marinim.

Është vërtet i lehtë për t’u përgatitur dhe ka mundësi të pafundme për të bërë receta fantastike prej peshkut dhe produkteve të tjera të detit.

Ajo që së pari duhet të bëjmë është të mësojmë se si të dallojmë kur peshku është i freskët dhe kur jo:

Kontrolloni sytë: Sytë e peshkut duhet të jenë të kthjellët dhe të ndritshëm.

Peshqit me sy të turbullt mund të jenë të sigurt për t’u ngrënë, por nuk ka gjasa të jenë të freskët.

Peshku duhet të duket nga ngjyra e trupit si metalik, i pastër dhe me shkëlqim. Nëse është disi i zbardhur, mos e blini.

Një peshk i freskët duhet të ketë erë si uji i pastër, ose pak i kripur. Peshku i freskët ka një erë natyrale të butë deti që nuk duhet të jetë e athët ose e neveritshme. Asnjëherë mos blini një peshk me erë të keqe.

Kur blini fileto, shikoni që të ketë ngjyrë të gjallë. Nëse ngjyra anon për nga e përhimja, e murrmja, etj., mos e blini.

Peshku duhet të jetë i fortë në prekje. Nëse shihni që është disi i qullët, mos e blini.

Mos harroni ta ruani mirë peshkun.

Peshku i freskët i cilësisë së mirë mund të ruhet në frigorifer, në ftohje, për 2-3 ditë – por është gjithmonë më mirë të hahet në ditën e blerjes.

Kur e ruani, mbajeni peshkun në pjesën më të ftohtë të frigoriferit në zonën e ngrirjes.

Hiqeni peshkun nga çdo paketim disa orë para gatimit dhe shpëlajeni mirë për të hequr luspat. Thajeni dhe lëreni në frigorifer, në ftohje, të pambuluar, në një tepsi furre, deri në kohën e gatimit.

Mos humbisni edhe:

Si të pastroni dhe gatuani peshkun pa lëshuar erë: ja truku i rekomanduar

Më në detaje

Hapi 1: Kontrolloni sytë

Nëse nuk keni kohë për të humbur ose preferoni të mos prekni me dorë peshkun, mënyra më e shpejtë për të dalluar nëse është i freskët është të kontrolloni sytë. Ato duhet të jenë të qarta, të fryra me bebëza të errëta dhe të duken sa më të gjalla. Sytë e turbullt ku bebëza nuk është e dukshme janë shenjë e sigurt se peshku është i vjetër. Me kalimin e ditëve ato kanë tendencë të marrin ngjyrë rozë të errët në kafe.

Hapi 2: Kontrolloni pendët dhe bishtin

Pendët dhe bishti i peshkut janë një tjetër shenjë treguese nëse peshku është inë freskët apo bajat. Këto janë pjesët që dalin më shumë dhe keqpërdorimi do të shkaktonte dëmtimin e pendëve. Për të provuar nëse i gjithë peshku është ende i freskët, prekni bishtin për t’u siguruar që është ende i fortë dhe i padëmtuar. Bishti dhe pendat e thara dhe të brishta janë shenjë e peshkut të vjetër.

Hapi 3: Merrni një nuhatje të mirë

Nëse jeni në një treg për të marrë peshkun tuaj, sigurohuni që të keni një nuhatje të mirë dhe ta ndante nga erërat përreth pasi çdo erë e keqe tregon se shitësi mund të mos jetë një tregtar i ndershëm. Nëse ky proces e kalon testin, atëherë afrohuni me zgjedhjen tuaj për të zbuluar ndonjë erë. Peshku i freskët duhet të nuhasë si deti – çdo erë e çuditshme është një tregues se peshku nuk është thjesht i vjetër, por madje ka filluar të kalbet.

Hapi 4: Kontrolloni velëzat e peshkut 

Nëse tregtari i peshkut lejon, është koha për t’u bërë gati. Hidhni sytë në gushë për t’u siguruar që pjesa e brendshme të jetë e kuqe. Tek velëzat janë kryesisht enët e oksigjenit të peshkut dhe sa më i freskët të jetë, aq më e kuqe e ndezur duhet të jetë. Velëzat priren të errësohen me kalimin e kohës pasi mioglobina e saj do të oksidohej në metmioglobinë. Shmangni peshkun që ka marrë ngjyrë kafe apo edhe të zezë.

Hapi 5: Ndjeni luspat

Po, peshku mund të duket i shkëlqyeshëm dhe si metalik (dy shenja vizuale freskie), por vendoseni në një provë të vërtetë dhe drejtoni duart mbi luspa. Ata duhet të ndihen ende të forta pasi është një lloj armature për peshqit. Luspat priren të rrëshqasin lehtësisht nëse peshku nuk është shumë i freskët. /noa.al

POR, si të pastroni dhe gatuani peshkun pa lëshuar erë: ja truku i rekomanduar:

Si të pastroni dhe gatuani peshkun pa lëshuar erë: ja truku i rekomanduar

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd