Transmetuar më 28-11-2021, 13:20

Mplakja ka qenë dhe është një nga shqetësimet më të mëdha të njerëzimit. Shkencëtarët izraelitë thonë se kanë arritur të ndryshojnë me sukses procesin e plakjes biologjike, duke përdorur vetëm oksigjen.

Hulumtimi i fundit i udhëhequr nga Prof. Shai Efrati i Universitetit të Tel Avivit, së bashku me një ekip nga Qendra Mjekësore Shamir, zbuluan se kur të rriturit e shëndetshëm mbi moshën 64 vjeç vendoseshin në një dhomë nën presion dhe u jepej oksigjen i pastër për 90 minuta në ditë, për rreth pesë ditë, për tre muaj, jo vetëm që procesi i plakjes u vonua, por në fakt u përmbys.

Studimi, i cili është botuar në revistën e rishikuar nga kolegët, Aging, u fokusua nëse procesi mund të ndryshojë dy tregues kryesorë të plakjes biologjike: shkurtimin e telomereve të ADN-së dhe akumulimin e qelizave rezultante të plakjes.

Telomer është fundi i një kromozomi. Telomeret përbëhen nga sekuenca të përsëritura të ADN-së jo-koduese që shërbejnë si parakolp për të mbrojtur kromozomin nga dëmtimi gjatë replikimit. Sa herë që ndodh përsëritja, këta parakolp goditen, duke i bërë ato gjithnjë e më të shkurtra.

Sapo telomeri arrin një gjatësi të caktuar, qeliza nuk mund të përsëritet më, gjë që çon në qeliza të plakura.