Transmetuar më 21-05-2022, 23:24

Udhëtimet preferohen nga shumica e njerëzve. Të mirat janë të shumta. Por le të ndalemi te të këqiat.

Çdo ditë, ju mund të humbni një mesatare prej një deri në dy orë në udhëtim. Kjo nuk është vetëm kohë e humbur, por është gjithashtu një burim stresi dhe një mënyrë për të vënë në rrezik jetën tuaj, veçanërisht nëse udhëtoni me makinë.

Efektet e udhëtimit

Të kesh një punë na lejon të kemi një jetesë, plane jete, madje edhe të ndihemi të përmbushur. Megjithatë, kostoja e kësaj pune dhe përgjegjësie është shpesh jashtëzakonisht e lartë. Për shembull, udhëtimi në punë do të thotë që ne po harxhojmë një pjesë të madhe të kohës sonë. Për më tepër, është mjaft e zakonshme të jetosh shumë larg nga vendi i punës. Në të vërtetë, jo të gjithë janë me fat sa të mund të shkojnë në këmbë në punë. Prandaj, gjëja më e zakonshme është të duhet të ngrihesh herët dhe të marrësh makinën ose të përdorësh transportin publik. Shkaktarë të stresit dhe ankthit gjatë udhëtimit

Nga ana tjetër, disa njerëzve u pëlqen të udhëtojnë. Ata kënaqen duke e kaluar këtë kohë për veten e tyre. Në fakt, nëse udhëtojnë me metro apo autobus, u jep mundësinë të shkëputen për pak kohë nga bota duke lexuar apo dëgjuar muzikë. Megjithatë, e vërteta është se janë vetëm disa që kënaqen me këto intervale të detyruara kohore. Kjo është për shkak se: Udhëtimi zakonisht kërkon që të zgjoheni herët, si dhe të mbërrini në shtëpi më vonë. Vozitja është një aktivitet që kërkon përqendrim të madh. Për më tepër, shpesh është stresues.

Rrugët e mbipopulluara, trafiku, vonesat ose manovrat e dobëta nga drejtuesit e tjerë intensifikojnë humorin e keq.

Ekziston edhe elementi i pasigurisë. Në fund të fundit, ne kurrë nuk e dimë se çfarë mund të hasim kur marrim makinën.

Transporti publik është gjithnjë e më i mbushur me njerëz. Vonesat janë të shpeshta. Ky është një variabël tjetër që mund të gjenerojë ankth.

Kur udhëtimi është i gjatë, në momentin që mbërrijmë, jemi të rraskapitur. Kjo lodhje grumbullohet ditë pas dite, duke na dobësuar shëndetin.

Udhëtimi nga shtëpia në punë rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare./ PSIKOLOGJIA