Transmetuar më 12-08-2022, 00:00

Ndoshta dikujt nga ju i ka ndodhur të keni parë një vend të zbrazët në avion, për shembull, pranë dritares, por stjuardesa nuk ju ka lejuar të ndryshoni vendin. Përkatësisht, piloti amerikan Darren Patterson zbuloi se shpërndarja e peshës së pasagjerëve është vendimtare edhe gjatë fluturimit, sepse ndikon në stabilitetin e aeroplanit.

Kjo është e vërtetë për avionët që janë më të vegjël. “Që avioni të qëndrojë në ekuilibër, nga momenti i ngritjes deri në ulje, duhet të merret parasysh pesha totale dhe shpërndarja e tij”, thekson piloti. Shumë pasagjerë mendojnë se pesha nuk mund të ndikojë në asnjë mënyrë në fluturim, por formula për qëndrueshmërinë e avionit merr parasysh karburantin e konsumuar gjatë fluturimit, i cili ndikon edhe në qendrën e gravitetit.

Nëse gjithçka është ashtu siç duhet, pra sipas planit dhe programit, ekuilibri i avionit nuk do të prishet. Ndërsa disa aeroplanë kanë softuer që llogarit se si shpërndahet pesha, linjat e tjera ajrore duket se ia lënë stjuardes të kontrollojnë se si ulen pasagjerët. “Sa më i vogël të jetë avioni, aq më dramatik mund të jetë çekuilibri” tha piloti.