Transmetuar më 08-12-2022, 13:05

Në këtë periudhë të vitit, shtëpitë mbushen me “aromë festash”. Për ta shtuar këtë atmosferë shërben dhe ajo që njihet gjerësisht si lulja e Krishtlindjeve, por emrin e vërtetë e ka lulja Poinsettias.

Ajo është një lule mjaft delikate e cila do tepër kujdes në ujitje.

Poinsettias lulëzojnë në dritë dhe ngrohtësi dhe duhet të mbahen larg zonave që janë shumë të ftohta dhe me hije, gjithashtu edhe larg vendeve që u bien direkt rrezet e diellit.

Ekspertët thonë se mjedisi “ideal” për këtë bimë festive që rritet në ambiente të brendshme shtëpie është i ngrohtë, ku rrezet e diellit të dimrit bien tërthorazi.

Ekspertët e kopshtarisë shpjeguan për Express: “Poinsettias janë bimë të ndjeshme ndaj ujitjes së pamjaftueshme dhe mbiujitjes. Kur nuk ujiten shumë, bimët thahen dhe fillojnë të vyshken. Gjethet e tyre fillojnë të përkulen dhe të bien. Kur ujiten shumë, rrënjët lagen shumë, duke çuar në kalbjen e tyre, e cila mund ta thajë totalisht bimën.”

“Mënyra e duhur për të ujitur një poinsettia është ta bëni këtë sa herë që plehu duket i thatë, që zakonisht është çdo dy deri në tre ditë.

Është e pamundur t’ju duhet ta ujisni bimën çdo ditë, përveç nëse mbahet në një zonë shumë të thatë, si p.sh. pranë një kondicioneri.

Nëse është e mundur, lulet poinsettias duhet të mbahen larg burimeve të nxehtësisë.