Transmetuar më 23-02-2023, 15:02

Nikotina në duhan është një substancë që mund të krijojë varësi për shumë njerëz. Në këtë mënyrë, pirja e duhanit sjell dëme serioze për shëndetin, të cilat janë vërtetuar. Sipas studimeve, duhanpirësit vdesin më të rinj se jo duhanpirësit. Për më tepër, duhanpirja mund ta shkurtojë jetën në më shumë se 10 vite për përdoruesit e zakonshëm, sipas disa ekspertëve.

Është një varësi që mund të çojë në kancere të ndryshme. Më i zakonshmi është kanceri i mushkërive, ndër më të shpeshtat dhe në të njëjtën kohë më të vështirët për t’u trajtuar. Por mund të shkaktojë dëmtime edhe në organe të tjera të trupit, si zemra, organet gjenitale, lëkura apo kockat.

Tani ka dalë një studim i fundit shkencor. Ai sugjeron që pirja e duhanit, si dhe ‘avullimi’ i cigareve elektronike, mund të rrisë rrezikun që të rinjtë e shëndetshëm të zhvillojnë sëmundje të rënda nga Covid-19.

Ky është një studim nga Universiteti i Kalifornisë në Los Anxhelos (UCLA), i publikuar nga autorët e tij në ‘Journal of Molecular Medicine’. Puna titullohet ‘Hedhja ektodominale e proteinave të rëndësishme për patogjenezën SARS-CoV-2 në plazmën e duhanpirësve të cigareve të duhanit në krahasim me avulluesit e cigareve elektronike: një studim ndër-seksional’.

Ky është një studim mjaft interesant, një nga të parët që tregon se jo vetëm pirja e duhanit, por edhe ‘avullimi’ i cigareve elektronike mund t’i predispozojë njerëzit për inflamacion të mëtejshëm dhe zhvillimin e ardhshëm të Covid-19 të rëndë.

Po kështu, nuk përjashtohen komplikimet e vazhdueshme kardiovaskulare, pas prekjes fillestare nga virusi. Ai mbështetet nga Theodoros Kelesidis, autori kryesor i studimit. "Mesazhi kryesor është se pirja e duhanit mbetet më e keqja, por avulli nuk është i pafajshëm.

Kjo është treguar për shumë sëmundje të mushkërive, por jo për Covid-19. Ishte një zbulim mjaft interesant dhe i ri që avulli ndryshoi nivelet e proteinave kryesore, që virusi përdor për t’u riprodhuar", – thotë Kelesidis, profesor i asociuar i mjekësisë në sëmundjet infektive.

Sipas autorit të studimit, duhanpirësit e cigareve elektronike mund të jenë në rrezik më të madh se jo-duhanpirësit për të zhvilluar infeksione dhe çrregullime inflamatore të mushkërive. Pra, cigaret elektronike nuk janë të padëmshme, duhen përdorur për kohën më të shkurtër të mundshme, sa për të lënë duhanin, dhe në asnjë rast nga jo duhanpirësit".