Transmetuar më 11-07-2023, 23:02

Është një planet që astronomët thonë se ndoshta nuk duhet as të ekzistojë.

Studiuesit thanë të hënën se ata kanë parë një planet vërtet ekstrem përtej sistemit tonë diellor, një botë jashtëzakonisht të nxehtë pak më të madhe se Neptuni që rrotullohet rreth një ylli të ngjashëm me diellin çdo 19 orë dhe duket se është i mbështjellë me re metalike të bëra prej titani dhe silikate që reflektojnë shumica e dritës hyrëse kthehet në hapësirë.

“Është një pasqyrë gjigante në hapësirë,” tha astronomi James Jenkins i Universitetit Diego Portales dhe Qendra për Përsosmëri në Astrofizikë dhe Teknologji të Asociuara (CATA) në Kili, një bashkëautor i hulumtimit të botuar në revistën Astronomy & Astrophysics.

Ai reflekton rreth 80% të dritës hyrëse, duke e bërë atë objektin më reflektues të universit të njohur. Venusi, objekti më i ndritshëm në qiellin e natës së Tokës, përveç hënës, është objekti më reflektues i sistemit tonë diellor, i veshur me retë toksike të acidit sulfurik. Venusi reflekton rreth 75% të dritës hyrëse. Toka reflekton rreth 30%.

Planeti, i quajtur LTT9779b, dhe ylli i tij ndodhen në galaktikën tonë të Rrugës së Qumështit rreth 264 vite dritë nga Toka në drejtim të yjësisë Skulptori. Një vit drite është distanca që kalon drita në një vit, 5.9 trilion milje (9.5 trilion km).

Diametri i planetit është rreth 4.7 herë më i madh se Toka dhe ai rrotullohet shumë afër yllit të tij – më afër se distanca e planetit më të brendshëm të sistemit tonë diellor Mërkuri nga dielli dhe 60 herë më afër se orbita e Tokës. Me rrezatimin diellor me flluska nga ylli i tij, temperatura e sipërfaqes së saj është rreth 3,270 gradë Fahrenheit (1,800 gradë Celsius), më e nxehtë se lava e shkrirë.