Transmetuar më 29-08-2023, 14:31

Gjithçka ngjan me të parët tanë kur ata ende nuk ishin shkëputur nga bota e majmunëve.

Për 17 vjet, komuniteti shkencor po përpiqet të hedhë dritë mbi misterin e pesë anëtarëve të familjes Ulas në Turqinë juglindore që ecin me katër këmbë.

Familja kurde jeton e izoluar në një cep të largët të Turqisë. Megjithatë, disa nga anëtarët e saj duket se i kanë vënë një “mburojë” tre milionë viteve të evolucionit njerëzor. Fillimisht, shkencëtarët turq folën për prova të “evolucionit regresiv”.

Nga 19 fëmijët e lindur të Rezit dhe Hatisit, të cilët ecin drejt, pesë vëllezër ecin me këmbët dhe me pëllëmbët në tokë, shkruajnë gazetat “Daily Express” dhe “Daily Mirror”. Në fillim studiuesit menduan se ishte një rikthim në evolucionin e qëndrimit në këmbë.

Por ndryshe nga primatët nga të cilët evoluan njerëzit, vëllezërit Ulas nuk përdorin grushtin për të ecur, por pëllëmbën e tyre, siç bëjnë majmunët. Disa shkencëtarë e kanë përshkruar gjendjen e tyre si “regresive” – ​​duke nxitur kritika nga ekspertë të tjerë të cilët argumentojnë se është një kombinim i faktorëve “gjenetikë”.

Motrat Safiye, Hacer, Senem dhe Emine si dhe vëllai i tyre Hüseyin kanë marrë komente nënçmuese nga fshatarët në provincën jugore turke Xatay (afër kufirit me Sirinë). Familja kishte gjithsej gjashtë fëmijë që ecnin me të katër këmbët, por njëri vdiq në moshën pesë vjeçare.

Anëtarët e familjes mund të jenë lidhja që mungon midis njerëzve dhe majmunëve, theksojnë shkencëtarët. Ata që ecin me të katër këmbët, ngacmohen nga mjedisi i gjerë dhe për këtë arsye – kryesisht femrat – preferojnë të lëvizin vetëm pranë shtëpisë së tyre.

Edhe pse nuk kanë shkuar në shkollë, kanë arritur të mësojnë gjuhën kurde për të komunikuar me anëtarët e tjerë të familjes. Për më shumë se 20 vjet, ekzistenca e familjes mbeti e fshehur, derisa dy shkencëtarë britanikë panë një punim të pabotuar nga një profesor turk në vitin 2005. Shkencëtarët turq spekuluan se ecja e tyre ishte për shkak të një çrregullimi që biologu evolucionar Üner Tan beson se këta njerëz kanë, duke sugjeruar se është një formë e “zhvillimit regresiv”.

Por kjo teori u hodh poshtë nga psikologu britanik Nicholas Humphrey, i cili 17 vjet më parë i quajti ato “të papërgjegjshme” dhe “fyese”. Ai vetë u takua dhe vuri re familjen Ulas. Në vitin 2006, duke folur në një dokumentar të BBC 2, Profesor Humphrey tha: “Unë mendoj se përshkrimi i profesor Tan për këtë familje si “regresive” nuk është vetëm shkencërisht e papërgjegjshme, por thellësisht fyes për këtë familje.”

Përfundimi i profesor Tan u hodh poshtë nga Humphrey dhe dy ekspertë të tjerë britanikë, neuroshkencëtari Roger Keynes dhe shkencëtari mjekësor John Skoyles, të cilët argumentuan se ecja e tyre ishte për shkak të dy faktorëve të rrallë.

Prindërit e pesë anëtarëve të familjes që ecin me të katër këmbët janë kushërinj të dytë dhe kanë tru të tkurrur.

Shkencëtarë të tjerë besojnë se ky nuk është një shpjegim i mjaftueshëm për familjen me katër këmbë, duke argumentuar se një faktor i rëndësishëm në gjendjen e tyre varet nga kushtet dhe mjedisi. Skeleti i tyre është gjithashtu më shumë si i një majmuni sesa njeriu.

Nëna e familjes Ulas lindi shtatë fëmijë brenda pesë viteve. Katër prej tyre ende ecin me këmbë dhe krahë.

“Nuk e prisja kurrë që edhe me fantashkencën më të avancuar, disa njerëz modernë mund të riktheheshin në gjendjen e kafshëve”, tha ai në një dokumentar 60 Minutes, të transmetuar në Australi në shtator të vitit të kaluar.

“Ajo që na dallon nga pjesa tjetër e botës së kafshëve është fakti se ne jemi specie që ecim me dy këmbë me kokën lart në ajër… sigurisht që është gjuha dhe të gjitha llojet e gjërave të tjera gjithashtu, por është jashtëzakonisht e rëndësishme për të kuptuar se ne jemi të ndryshëm nga të tjerët në mbretërinë e kafshëve. Këta njerëz e kalojnë atë vijë”, theksoi ai.

Në dokumentarin përkatës, shkencëtari britanik e përshkroi familjen si potencialisht “lidhja që mungon midis njeriut dhe majmunit”, duke thënë se këta anëtarë as që duhet të ekzistojnë.