Transmetuar më 20-09-2023, 19:09

Mbretëria e Bashkuar -Duket se mediat sociale kanë zbuluar një sekret tjetër të ndyrë për mashkullin e zakonshëm: ata mendojnë për Perandorinë Romake shumë më tepër se sa seksi më i bukur ka ëndërruar ndonjëherë. Me më shumë se 10,000 emigrantë që mbërrijnë në ishullin italian të Lampedusa në një javë të vetme – një shifër që e zvogëlon popullsinë rezidente të ishullit prej 6,000 – nuk janë vetëm burrat ata që kanë filluar të ndihen sikur po jetojmë përmes Rënies së Romës 2.0. Ndërsa romakët u përmbytën nga hordhitë barbare gjermane, Evropa moderne e plakur mund të fundoset nga shumë miliona njerëz që kërkojnë të marrin pjesë në standardet e larta të jetesës dhe të ardhurat e garantuara të ofruara nga sistemi evropian.

A mban ujë krahasimi? Në disa kuptime të dukshme, jo. Barbarët që pushtuan Romën ishin shpesh të armatosur deri në dhëmbë, ndërsa shumica e emigrantëve modernë, fatmirësisht, mbërrijnë si lutës. Por në kuptime të tjera, krahasimi është më i përshtatshëm se sa mund të mendohet.

Gjermanët ishin në gjendje të arrinin fitore ushtarake sepse ishin më pak të centralizuar: duke trajnuar çdo njeri për luftë, fiset e vogla mund të ngrinin ushtri më të mëdha se një provincë romake. Ushtritë profesionale romake përfaqësonin një pjesë të vogël të popullsisë romake, por mund të mbaheshin vetëm nëpërmjet një sistemi taksash të tepruar dhe shtypës. Në fund, shumë romakë arritën në përfundimin se qytetërimi thjesht nuk ia vlente çmimin që u kërkohej të paguanin për të.Që nga ditët e Shën Agustinit (Augustinit tjetër – ai i Hipo-s), romakët kishin një ndjenjë bezdisëse se qytetërimi i tyre po binte të paktën pjesërisht sepse kishte duruar një ndryshim detar në kulturë. Ndërsa krishterimi do të vazhdonte të bëhej një forcë e madhe humanizuese në botë deri në ditët e sotme, krishterimi i hershëm shpesh zbatohej me një zell të tillë të rikonvertuar në Romë, saqë elitat sunduese nuk ishin më të sigurta se çfarë po mbronin.

Elitat e krishtera të fundit të viteve 300 ishin të lumtura të hiqnin Altarin e Fitores nga dyshemeja e Senatit dhe të shihnin tekstet pagane të djegura në hi në Aleksandri. Por, pasi u bë kjo, cili ishte justifikimi për mbajtjen e një perandorie të themeluar mbi trimërinë pagane?

Fakti që elitat politike moderne duken kaq jashtë kontaktit me publikun na kujton gjithashtu paralele shqetësuese me Romën e vonë. Burokracitë tona moderne duken të kënaqura për të drejtuar shoqërinë me autopilot, pavarësisht se kush votohet në detyrë dhe pavarësisht vullnetit të njerëzve që i votojnë ato. Ndërkohë barra tatimore rritet dhe ndjenja se ne po marrim diçka të vlefshme për kontributet tona në kuleta publike duket se zvogëlohet çdo vit.

Rrënja e problemit tonë modern të imigracionit qëndron në kryqëzimin e demografisë dhe institucioneve. Në vitin 1950, popullsia e Evropës ishte rreth 550 milionë, ndërsa popullsia e Afrikës ishte 220 milionë. Sot, popullsia e Evropës është 750 milion, ndërsa Afrika shkon në 1.5 miliardë. Lindja e Mesme ka dëshmuar nivele të ngjashme të rritjes së popullsisë në dekadat e fundit. Ky nuk është faji i askujt: popullsia e Evropës kaloi një fazë të ngjashme balonimi 100 vjet më parë dhe është thjesht ajo që ndodh kur mjekësia dhe teknologjia moderne futen në një shoqëri. Në planin afatgjatë, popullsia e Afrikës dhe e Lindjes së Mesme do të pllajë, ashtu siç bëri Evropa. Por në afat të shkurtër, kjo do të ushtrojë presion të madh mbi aftësinë e Evropës për t’u përballur.

Ndërsa ne nuk mund ta kontrollojmë demografinë, institucionet dhe politikat ofrojnë pak më shumë shpresë, të paktën në teori. Bashkimi Evropian u çimentua gjatë euforisë neoliberale të viteve të fundit 1980 dhe 90, përpara se ndryshimet demografike në jug dhe në lindje të Evropës të bëheshin mjaft të dukshme. Në pamje të pasme, duket qesharake që një vend të nënshkroi aftësinë e tij për të kontrolluar kufijtë e tij, në të njëjtën kohë që iu kërkua efektivisht të ofrojë kujdes shëndetësor dhe përfitime të mirëqenies gjatë gjithë jetës për këdo që arrin të kapërcejë rrugën e tij në breg – dhe përveç familjes së tyre të gjerë.

Duke pasur parasysh faktin se tokat në jug dhe në lindje të BE-së kanë dekada për të bërë përpara se PBB-ja e tyre të arrijë nivelet evropiane, na duhet të mendojmë mirë politikat tona të imigracionit.

Por nëse, siç kanë paralajmëruar Douglas Murray dhe të tjerët, burokratët e zgjuar vazhdojnë ta shohin këtë si një çështje të racizmit dhe ksenofobisë zvarritëse dhe jo si ajo që është në të vërtetë – një çështje e standardeve të jetesës dhe prakticitetit të pashmangshëm të vlerave të përbashkëta për të rregulluar një shoqëri. – atëherë është vetëm çështje kohe para se popullsia jonë të vendosë se çmimi që paguajmë për qytetërimin thjesht nuk ia vlen më./The telegraph