Transmetuar më 26-09-2023, 07:55

Bëje, por vetëm nëse mund ta përballosh të vërtetën!

Kuizet, testet psikologjike dhe iluzionet optike janë ndër argëtimet e preferuara të përdoruesve të internetit.

Asgjë nuk është më e kënaqshme sesa të jesh në gjendje të kuptosh se si funksionon një iluzion optik, ta zgjidhësh atë dhe më pas të ndihesh si njeriu më i zgjuar në botë.

Shumë herë mund të keni pyetur veten se sa e lartë është IQ-ja juaj, por edhe si mund ta matni saktë.

CRT konsiderohet si testi më i shkurtër i IQ-së në botë, pasi përbëhet nga vetëm tre pyetje.

Ky kuiz i veçantë është bërë viral këto ditë në TikTok pasi u ngarkua nga përdoruesi _notjustjosh.

Krijuar në vitin 2005 në Universitetin Princeton nga psikologu Shane Frederick, ky quiz teston aftësinë e njerëzve për të injoruar spontanitetin e tyre dhe për të menduar më ngadalë dhe logjikisht.

Në gjuhën e psikologjisë, testi mat se sa mirë mund të mendojë dikush në mënyrë analitike.

Për të vërtetuar inteligjencën tuaj, duhet t’i përgjigjeni saktë tre pyetjeve të mëposhtme, por në një kohë të arsyeshme, pasi përgjigjet më të shpejta janë një tjetër shenjë e IQ-së së lartë.

Pyetjet nuk janë aq të thjeshta sa duken në lexim të parë.

Studentët e universiteteve prestigjioze (përfshirë Yale dhe Harvard), në një studim të vitit 2005, nuk arritën të jepnin përgjigjet e sakta. Në fakt vetëm 17% e atyre që kanë bërë këtë test, kanë arritur një rezultat të kënaqshëm.

3 pyetjet

1.Një shkop dhe një top kushtojnë gjithsej 1,10 dollarë. Shkopi kushton 1 dollar më shumë se topi. Sa kushton topi?

2.Nëse 5 makinave u duhen 5 minuta për të bërë 5 pjesë softuerësh, sa kohë do t’u duhen 100 makinave për të bërë 100 pjesë softuerësh?

3.Pjesa e një liqeni është plot me zambakë uji. Çdo ditë kjo pjesë dyfishohet në madhësi. Nëse zambakët e ujit duhen 48 ditë për të mbuluar të gjithë pellgun, sa kohë do t’u duhet atyre për të mbuluar gjysmën e tij?

@_notjustjosh Are you smarter than 80% of the population? #iq #test #intellegence #smart ♬ Roxanne – Instrumental – Califa Azul

Përgjigjet

1.Ndoshta, përgjigjja për shumicën është 10 cent. Por topi kushton 5 cent dhe shkopi kushton 1,05 dollarë. Në total, kjo është 1,10 dollarë. Një studim i Princeton zbuloi se njerëzit që u përgjigjën 10 cent ishin më pak të durueshëm se ata që e morën përgjigjen siç duhet.

2.Disa do të përgjigjeshin 100 minuta. Por nuk është kështu. Nga pyetja rezulton se çdo makinë kërkon saktësisht 5 minuta për të gjeneruar një pjesë të softuerit. Pra, 100 makinave do t’u duhen 5′ për 100 softuer.

3.Ndoshta shumë menduan 24 ditë. Por, nëse pjesa e pellgut të mbuluar nga zambakët e ujit dyfishohej çdo ditë, do të duhej vetëm një ditë për të mbuluar plotësisht gjysmën e pellgut. Zbrisni një ditë nga 48 dhe rezultati është 47 ditë. /noa.al